- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Одлука БиХ о санкцијама Русији ништавна без сагласности Милорада Додика

© Sputnik / Brian EagerЗастава БиХ у Сарајеву
Застава БиХ у Сарајеву - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Пратите нас
Босна и Херцеговина као држава није могла да уведе санкције Руској Федерацији ако сва три члана Председништва нису по том питању била усаглашена, изричит је професор Владимир Лукић, бивши председник владе РС и стручни саветник у преговорима у Дејтону 1995. године.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Професор Лукић објашњава да је Босна и Херцеговина тако устројена да спољнополитичке одлуке морају да доносе консензусом. Према томе, ако одлука о санкцијама Русији није донета на такав начин, значи да она и не постоји, истиче он.

Нема сагласности РС, нема одлуке о санкцијама Русији

„Колико ја знам, а ценим да то није мало, БиХ није увела санкције Русији јер не могу да их уведу све док немају сагласност сва три члана Председништва,“ искључив је професор Лукић.
Према његовим речима, чињеница да је избегнуто гласање у Председништву о томе и да је одмах дат налог министру спољних послова да се понаша као да је БиХ увела санкције је смешан.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
РЕГИОН
Додик: Лавров упознат са кршењем Устава БиХ
„Уобичајено је да свака одлука мора да се усвоји са три гласа, то јест са три члана Председништва БиХ. Свака одлука која није усвојена на тај начин није валидна. Тако је било до сада, а требало би и убудуће,“ каже он за Спутњик.

Шта год да пошаљу без три гласа није валидно

Жељко Комшић који је тренутно председник Председништва БиХ одбио је гласање о овоме на састанку у Председништва БиХ, и одмах послао инструкцију министарки спољних послова Босне и Херцеговине Бисери Турковић како да се изјасни о санкцијама Русији.
„Могу они илегално да пошаљу одлуку која има само један или два гласа, и то ме не би ни изненадило али објективно гледано – то није валидно,“ закључује професор Лукић.

Комшић није смео ни да прича о санкцијама Русији

Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
РЕГИОН
Додик напустио седницу Председништва, Комшић и Џаферовић одбили предлог да се расправља о Украјини
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да БиХ није подржала санкције ЕУ према Русији, али да Унија нема коректан однос јер прихвата неусаглашене ставове у вези са тим питањем.
„Што се нас тиче, БиХ није увела санкције, нити ће их увести, јер то није ни било на дневном реду“, рекао је Додик и додао да је покушао да каже да се о томе расправља и да се види шта је најбоље али то очигледно није могло да се постигне у овом саставу Председништва.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала