Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Влада Србије формира специјалне тимове за заштиту привредног и финансијског система и становништва

© Sputnik / Лола ЂорђевићАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Пратите нас
Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће Влада Србије данас на седници, у 13 сати, званично формирати специјалне тимове - за заштиту привредног и финансијског система и становништва и истакла да је циљ да се задржи стабилност и настави раст у Србији.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Она је, одговарајући на питање новинара, на отварању Коморе кинеских компанија у Србији, у којим ће тимовима она бити, рекла да ће се бавити свим областима и радом свих тимова.
Брнабићева је додала да ће пре седнице владе одржати састанак са привредницима.
„Нама је најважније да задржимо стабилност и да наставимо раст и развој упркос тешким временима“, нагласила је Брнабићева.
Премијерка је рекла да је ће наша земља покушати да упркос свему што се дешава у свету реализује план да раст БДП-а ове године буде 4,5 одсто.
Такође да се смање јавни дуг и дефицит, као и незапосленост и да се повећају плате.
То је јако амбициозан план, рекла је Брнабићева.
„Верујем да ће Србија и у овој кризи показати да може да задржи стабилност и да јача. Радне групе ће се бавити тиме да наш народ зна да је држава јака и стабилна и домаћински вођена.“

„Сви притисци су усмерени на Вучића“

„Притисци су углавном или искључиво усмерени на председника Србије. Волела бих да могу већи део тога да понесем“, рекла је Брнабићева одговарајући на питање новинара каквим све притисцима је наша земља изложена.
Казала је да су у питању разговори, телефонски и други, са свим међународним званичницима и земаља ЕУ и са Запада и Истока.
Брнабићева је рекла да су ти притисци били и синоћ настављени, као и да је синоћ тим поводом код нас био одржан састанак.

„Ти притисци су сваковрсни и тичу се свих тема“, рекла је премијерка и навела да се притисци тичу и европских интеграција.

Додала је да су, на пример, Валентин Инцко и Шилинг јавно рекли да Србији треба прекинути европски пут и одузети статус кандидата.
Каже да су ту и притисци који се тичу КиМ, специјалних веза и односа са Републиком Српском и претњи да ће неки инвеститори одлазити из наше земље.
„Ми се боримо да одбранимо интерес Србије и да бранимо међународно јавно право“, истакла је Брнабићева.
Истакла је да је позиција Србије јасна и да је наша земља за поштовање међународног јавног права и територијалног интегритета Украјине, али и Србије.
Она је нагласила да је међународно право прекршено у нашем случају када је бомбардована СР Југославија 1999. године, али и 2008. када су и чланице УН и ЕУ признале једнострано проглашену независност Косова, чиме је прекршена Резолуција УН 1244.
Тиме је отворен велики простор да га и друге стране крше, навела је Брнабићева и додала да је тада отворена Пандорина кутија.
„Уздамо се у међународно јавно право као и све остале мале земље које оно штити, јер мале земље нису толико јаке да могу силом да га мењају и да намећу другим своју вољу“.
Премијерка је поручила да Србија само жели да се поштују принципи међународног јавног права.
На питање новинара да ли ће „Ер Србија“ наставити да лети за Москву, Брнабићева је рекла да хоће.

„Нећемо одузимати имовину руским компанијама“

Премијерка Ана Брнабић поручила је данас да Србија руским компанијама у нашој земљи неће ништа одузимати нити национализовати њихову имовину већ да ће се руководити економским начелима и принципима, као и поштовањем приватног власништва и имовине, као и начелима међународног јавног права.
Она је на питање новинара да ли се разматра да неко српско предузеће преузме још неку руску фирму као што је АИК банка преузела „Сбербанку“ у Србији, рекла да се тренутно не разматра ниједан други сценарио.
„Наша позиција је јасна и принципијелна и ми ћемо је бранити, а то је да признајемо и поштујемо територијални интегритет Украјине и сматрамо веома погрешним његово кршење. Али и да није у нашем виталном интересу да уводимо санкције руским појединцима и компанијама и бранићемо ту позицију.“
Брнабић је изразила наду да ће дипломатија ипак да победи и да ова ситуација неће дуго трајати и да ће руске компаније моћи несметано да раде у Србији.
„Нећемо никада ништа одузимати и национализовати и руководићемо се основним економским начелима и принципима и поштовањем приватног власништва и имовине и начела међународног јавног права“, поручила је она, преноси Танјуг.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
СРБИЈА
Вучић: Србија се у УН придружила осуди напада на Украјину, нисмо подржали санкције Русији
Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
СРБИЈА
Боцан-Харченко: Резолуција штетна и за УН, верујем у наставак сарадње са Србијом
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
СРБИЈА
Вучић: Србија се у УН придружила осуди напада на Украјину, нисмо подржали санкције Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала