Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Боцан-Харченко: Резолуција штетна и за УН, верујем у наставак сарадње са Србијом

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Боцан-Харченко
Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Пратите нас
Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је Резолуција којом се оштро осуђује Русија због рата који води у Украјини штетна и по саму организацију УН која ју је донела.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
„Резолуција као што је ова сама по себи није само штетна за садашњу, новонасталу ситуацију, штетна је и по организацију УН. Резолуција је још један ударац у глобалном смислу у ОУН, а за Србију је ОУН изузетно важна из разумљивих разлога“, рекао је Боцан-Харченко
Навео је да је резолуција Генерална скупштина УН „нови напад'“ на Русију, али да је, пре свега, ударац за саме УН као организацију.
„Као што су санкције Русији ударац за Запад и све је више изјава да је велики ризик по оне који су увели санкције“, рекао је амбасадор за телевизију К1.
На питање да ли се нешто мења у односима двеју земаља након што је Србија са још 140 земаља у УН подржала резолуцији која оштро осуђује Русију због рата у Украјини, амбасадор је изразио очекивање да ће односи двеју земаља наставити да се развијају.
„Разумемо и схватамо појаву притисака какав се врши на Србију као и друге земље у таквој ситуацији. Имајући у виду да смо пријатељске земље, пријатељски народи, договоре двојице председника, све што одређује наш дугорочни однос, надамо се да ћемо остварити све и да ћемо ићи даље у развој наше сарадње и односа“, рекао је Боцан-Харченко.
Боцан-Харченко је додао им је као и свакој земљи и појединцу важна и морална подршка.
„Што већу моралну подршку имамо, то боље“, рекао је амбасадор.
Казао је да им је био важно да свима којима су могли пренесу своје објашњење у нади да ће их друга страна разумети.
На питање да ли се састаје са председником Александром Вучићем и шефом српске дипломатије Боцан-Харченко каже да често разговарају.
„Имали смо разговоре и о Резолуцији, ово је дипломатска активност која није за јавност. Нисмо правили притисак, само смо објашњавали свима наш однос и анализу нацрта који је веома штетан“, рекао је амбасадор.
Он је додао да свака земља то ради у нади да ће друга страна прихватити објашњење, у Русији се одлично зна какав притисак без икаквих ограничења прави запад.
На питање зашто Русија деведесетих година није утицала у СБ УН да се тадашњој СР Југославији не уведу санкције, рекао је да је ситуација у Русији и у остатку света тада била другачија и да није могуће упоређивати те две ситуације , као и да не види ниједну тачку подударности.
Амбасадор је, такође, одбацио могућност да Русија буде искључена из СБ УН и истакао да је она стална чланица те организација и правни наследник ШСР.
На питање шта је циљ акције у Украјини и докле је Путин спреман да иде, Боцан-Харченко је поновио да је то заштита народа у Доњецку и Луганску, као и демилитаризација и ослобађање Украјине од неонацизма, и отклањање претње запада из Украјине према Русији.
„Неистина је да је циљ окупација Украјине. Операција се развија и завршиће се чим буду испуњени циљеви“, рекао је Боцан-Харченко.
Поновио је да није реч о инвазији, већ о специјалној операцији која има одређење циљеве.
Подсетио је на како је рекао дешавања након 2014. године када је створена потпуно антируска политика против руског народа, и Руса против руског језика, културе традиције самог темеља живота и преживаљавања руског народа у Украјини,
Подсетио је и на дешавања у Донбасу и Одеси и да како каже запад за то није показивао пажњу, на осам година рата и „геноцида“ у Донбасу.
„Надамо да ће уз резултат војне операције завршити рат и тај ланац догађаја“, навео је Боцан-Харченко, преноси Танјуг.
Боцан Харченко је такође рекао да зна да је председник Србије морао да мисли на државни интерес и будућност Србије на првом месту.
Граница између Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Подкаст
Русија тражи мир, Запад хистеријом потпирује рат | Од четвртка до четвртка
Александар Боцах-Харченко  - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
СРБИЈА
Aмбасадор Русије: Србија ће имати повољно решење за гас
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
СРБИЈА
Вучић: Србија се у УН придружила осуди напада на Украјину, нисмо подржали санкције Русији
Лавров у Уједињеним нацијама - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
РУСИЈА
Лавров: Не постоји механизам којим се Русија може избацити из СБ УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала