- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Макрон након инцидента у нуклеарци у Украјини забринут због ризика по нуклеарну безбедност

© AP Photo / Zaporizhzhia nuclear power plant Пожар у нуклеарној електрани Запорожје током руске војне операције у Украјини
Пожар у нуклеарној електрани Запорожје током руске војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон је након инцидента у нуклеарној електрани „Запорожје“ изразио забринутост због ризика по нуклеарну безбедност, саопштено је из Јелисејске палате.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео-садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
„Француски председник Емануел Макрон веома је забринут због ризика по нуклеарну безбедност, заштиту и примену међународних гаранција услед руске инвазије на Украјину“, наводи се у саопштењу.
Поред тога, како је објављено, председник Француске најоштрије осуђује свако задирање у интегритет украјинских цивилних нуклеарних објеката од стране руских снага током њихове војне агресије против Украјине. Како се истиче, изузетно је важно гарантовати њихову поузданост и безбедност.

Инцидент у нуклеарној електрани „Запорожје“

Подсетимо, према подацима Министарства одбране Русије, током ноћи у четвртак на петак Украјина је извршила диверзију у нуклеарној електрани „Запорожје“, што је Русија окарактерисала као покушај да се она оптужи за радиоактивну контаминацију.
Око два сата током ноћи је украјинска диверзантска група напала патролу руске Нацоналне гарде, али је била потиснута. Приликом повлачења украјинске снаге су запалиле зграду, саопштило је Министарство одбране Русије и додало да није забележена радијација.
Москва је пожар окарактерисала као „монструозну провокацију”.
Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине, као и „заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према саопштењу Министарства одбране Руске Федерације, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе, нема претње по цивилно становништво.
Пожар у нуклеарној електрани Запорожје током руске војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
РУСИЈА
Свет гурнути у страх од нуклеарне катастрофе и оцрнити Русију – нова стратегија Запада
Пожар у нуклеарној електрани Запорожје током руске војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
СВЕТ
Пентагон: Нисмо забележили цурење радиоактивних материја у нуклеарки „Запорожје“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала