- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Спорт није био под санкцијама ни у Хладном рату“

© Sputnik / Aleksander Vilf / Уђи у базу фотографијаРуски хокејаши прослављају злато на ЗОИ у Пјонгчангу
Руски хокејаши прослављају злато на ЗОИ у Пјонгчангу - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
Пратите нас
Почасни председник Међународне хокејашке федерације Рене Фасел је прокоментарисао избацивање Руса из хокеја због ситуације у Украјини, рекавши да „спорт није био под санкцијама ни у Хладном рату".
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).
Међународна хокејашка федерација (ИИХФ) недавно је суспендовала све руске и белоруске репрезентације и клубове из свих такмичења, док су поједине федерације позвале на суспензију Руса из клубова.
„Ово је тужан тренутак у историји ИИХФ. Чак и у Хладном рату, Совјетски Савез је играо против Сједињених Држава и Канаде. Чак и у толико осетљивој ситуацији коју имамо данас, спорт мора да буде порука мира и јединства. Било је и раније много прилика да се неко избаци јер у свету има много ратова, али ми смо то урадили само сад. Тужно је чути шта људи желе да ураде“, изјавио је Фасел за „Чампионат“.
Некадашњи хокејаш и председник ИИХФ-а (од 1994. до 2001) верује да спорт није терен на које би требало да се бију политичке битке.

„Надам се да ће људи наћи заједнички језик и решење. Рат никада није решење, али не смемо користи спорт за санкције“, објаснио је Фасел непосредно пре него што је ИИХФ суспендовао Русе.

Што се тиче легалонсти протериварања Руса и Русије, 72-годишњи Швајцарац истиче:
„У рату нема места спорту. Разумем да су људи пуно емоција, али овако уништавамо спорт. Како опет да приближимо људе једне другима? И ја сам био спортиста, живео сам током Хладног рата, а чак и у тој ситуацији смо играли једни против других“, подвукао је Фасел.
Ситуације је посебно негативна према руским спортистима на друштвеним мрежама, па су бројни руски хокејаши који наступају у најјачој лиги на свету, америчком НХЛ-у, добили претње.
„Сви су емотивни и реагују болно, јасно је да су сви на друштвеним мрежама пуни набоја и сви говоре разне ствари. Све је ово веома тешко и ситуација у Украјини јесте драматична“, додао је.
Миљанов корнер, гости емисије - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
Подкаст
Санкције спортистима су апсурдне | Миљанов корнер
Шамил Тарпишчев – отац руског тениса - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
СПОРТ
„Мораћемо да поднесемо тужбу“ – Тарпишчев реаговао на одлуку ФИФА и УЕФА
Руска клизачица Камила Валијева - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
СПОРТ
Нови удар на руски спорт – и то на најтрофејнији
Репрезентација Русије у кошарци - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
СПОРТ
ФИБА суспендовала руске екипе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала