- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Влада Црне Горе подржала забрану руских медија у тој земљи

© Sputnik / Игорь Руссак / Уђи у базу фотографијаСтудио агенције и радија Спутњик на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу
Студио агенције и радија Спутњик на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
Пратите нас
Влада Црне Горе дала је јуче на сједници позитивно мишљење на одлуку Европске уније (ЕУ) о обустави дистрибуције руских медија Раша тудеј и Спутњик. Међутим, коначну одлуку о евентуалном прекиду емитовања тих канала у Црној Гори донијеће Агенција за електронске медије (АЕМ) која је једина по закону овлашћена да то и уради.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисеја“ (odysee.com).
Све лиценце и уговори европских организација за дистрибуцију сигнала и садржаја РТ-а и Спутњика биће укинути, наводи се у одлуци ЕУ.
Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић раније јуче је поручила да снажно подржава одлуку ЕУ да обустави дистрибуцију руских медија Раша тудеја и Спутњик. У саопштењу Европске комисије, које је издато поводом одлуке о забрани рада за Раша тудеј и Спутњик се наводи да су „ови медији инструменти у подстицању и подршци руске агресије против Украјине“ што, како се наводи, „представља значајну и директну пријетњу јавном реду и безбједности ЕУ“.
Срзентићева је истакла да не смијемо дозволити да се у Црној Гори шире дезинформације и пропаганда којом се покушава оправдати напад на Украјину.
„Обавили смо консултације са регулаторним тијелима и обавијестили их о одлуци ЕУ. С тим у вези, на данашњој сједници Владе предложићу усвајање закључка о придруживању Црне Горе овој одлуци ЕУ и препоруке АЕМ и Агенцији за електронске медије и поштанску дјелатност (ЕКИП) да, сходно својим надлежностима, донесу одлуке у складу са ставом Владе и Савјета ЕУ”, казала је министарка Срзентић јуче прије сједнице Владе.
Како наводи она, проблем ширења дезинформација и пропаганде препознат је у оквиру Медијске стратегије Црне Горе. Овим стратешким документом, који ће се ускоро наћи на јавној расправи, предвиђене су конкретне мјере за сузбијање ширења дезинформација и медијске пропаганде. Црна Гора ће, као што је најављено из Владе, пратити мјере ЕУ према Русији, па према томе и оне које се односе на заустављање ширења дезинформација и пропаганде преко медија који су препознати по пласирању лажних вијести.
„У том смислу, наставићемо да усклађујемо наше нормативне и институционалне праксе са одлукама Европске уније”, поручено је из Владе. Савјет Агенције за електронске медије има надлежност за прекид емитовања сигнала кабловских ТВ канала, а Агенција за електронске комуникације и поштанску дјелатност за блокаду интернет домена, у складу са процедурама. У саопштењу Европске комисије наводи се да су суспендоване све релевантне лиценце, овлашћења и договори о дистрибуцији, а мјере покривају све државе чланице ЕУ и директно се примјењују.

Удружење новинара Црне Горе осудило забрану руских медија

„Удружење новинара Црне Горе (УНЦГ) осуђује забрану емитовање и рад телевизије Раша тудеј и новинског сервиса Спутњик у земљама ЕУ, као и реторику која најављује да ћемо живјети у 21.вијеку у својеврсним медијским конц логорима”, пише у саопштењу кога су потписали предсједник Удружења новинара Тихомир Бурзановић и секретар Иван Милошевић.
„УНЦГ сматра да је одлука о забрани руских медија погрешна и да представља пораз за слободу изражавања. УНЦГ изражава и бојазан да ће домина ефектом доћи до цензуре на слободу изражавања у читавој Европи.“
УНЦГ је солидаран са колегама из телевизије Раша тудеј и новинског сервиса Спутњик и очекујемо да ЕУ хитно повуче одлуку о забрани емитовања наведених медија.
Телевизија Русија данас - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
РЕГИОН
„Пораз за слободу изражавања“: Удружење новинара Црне Горе осудило забрану емитовања РТ и Спутњика
Лого телевизије РТ - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
СРБИЈА
„Телеком“ нашао начин да се РТ гледа у Србији
Удружење новинара Србије - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
СРБИЈА
„Дубоко узнемирујуће“: УНС и СИНОС осудили забрану РТ и Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала