- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички државни секретар: Пораз Украјине није неизбежан, али руска војска јесте супериорна

© AP Photo / Kevin LamarqueАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2022
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да не сматра да је пораз Украјине неизбежан, али је признао да руске оружане снаге далеко превазилазе потенцијал украјинске војске.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
„Постоји стара изрека да су једине ствари које су неизбежне у животу смрт и порези, тако да не мислим да је све неизбежно. Али истина је да тежина руске војске - ако Русија уложи сву своју снагу у то - далеко превазилази оно за шта је Украјина способна“, рекао је Ентони Блинкен.
Он је, међутим, у интервјуу за Би-Би-Си, додао да се мора имати у виду и утицај воље украјинског народа.
Блинкен је у петак рекао да НАТО држи отворена врата за дијалог са Русијом, док наставља да подржава Украјину.
Русија је у четвртак, 24. фебруара рано ујутро,покренула војну операцију у Украјини. Председник Русије Владимир Путин рекао је да је њен циљ „заштита људи које кијевски режим већ осам година излаже малтретирању и геноциду“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Председник Русије је нагласио да о окупацији Украјине нема говора.
Министарствоодбране Русије је саопштило да руска војска напада само војну инфраструктуру и украјинске трупе, те да ништа не прети цивилном становништву. Уз подршку Оружаних снага Руске Федерације, групе ДПР и ЛНР развијају офанзиву.
Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2022
РУСИЈА
Песков: Свет је сувише велики да би САД и Европа могле да изолују Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала