- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Ивана Димић о споменику Црњанском: Довољно је да је само „Ламент над Београдом“ написао

© Фото : Јутјуб, СкриншотМилош Црњански
Милош Црњански - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2022
Пратите нас
Милош Црњански је угаони камен српске књижевности и значај тога да се овом великом српском писцу и песнику подигне споменик у Београду је потпуно несумњив, каже за Спутњик књижевница Ивана Димић.
У Старом двору одржана је седница Одбора за подизање споменика једном од најзначајнијих стваралаца српске литературе у 20. веку Милошу Црњанском.
„Кад је неко толико значајан писац за једну малу књижевност као што је српска књижевност, онда вам је таква личност у ствари базично значајна за идентитет једног народа. Толики је значај једног великог писца“, каже у разговору за Спутњик књижевница Ивана Димић, председница Одбора за подизање споменика Црњанском.
Према њеним речима овај пројекат је инициран од стране заменика градоначелника Београда Горана Весића, што је довело до конституисања Одбора којим она председава.
„Образован је одбор за подизање споменика Милошу Црњанском и у саставу тог Одбора, налазе се Оливера Вучковић, директор Завода за заштиту споменика културе Града Београда, Мило Ломпар, професор и историчар књижевности, председник Задужбине Милош Црњански, Гордана Гонцић драматург и подсекретар секретаријата за културу Градске управе Града Београда, Војислав Брајовић драмски уметник, глумац и ја“, каже Димићева.
Наша саговорница објашњава да је на првом састанку прошлог уторка оформљен Одбор за подизање споменика. Друга тачка је била разматрање локације и осталих услова за подизање споменика, те је комисија утврдила да постоје сва документа и сагласности неопходне за почетак процеса.
„Добили смо на увид предлог једног вајара уметника који би израђивао споменик. Тражили смо да за следећи састанак добијемо и стручно вајарско мишљење о том уметнику о коме је реч, да добијемо његову биографију, неке радове, и стручно мишљење о тој макети која нам је дата на увид. На другом састанку, разматрало се о изгледу макете споменика вајара Милоша Комада. Могу да кажем да је његова биографија заиста импресивна, завршио је вајарство на Ликовној академији, био је асистент на Факултету, учествовао је у великом броју вајарских изложби, изванредно велики број споменика је направио. А у питању је релативно млад човек“, прецизира Димићева.

Споменик ипак неће бити на Ташмајдану?

Једина полемика која се повела на седници одбора, према речима наше саговорнице, била је локација, па још увек није дефинитивно договорено да ће се споменик Црњанском налазити у Ташмајданском парку, како је раније планирано.
„Чланови Одбора добили су писмено издвајање мишљења о тој локацији од господина Мила Ломпара који је председник задужбине Милоша Црњанског. Он сматра да Ташмајдански парк, који је нама предложен, није довољно значајно место, достојно споменика Милошу Црњанском. Онда смо се договорили да направимо хитан састанак како бисмо добили друге предлоге за локацију. То је за сада све што се десило“, поручује председница Одбора.
На питање да ли и она дели мишљење заменика градоначелника Београда који је оценио да је срамотно што Милош Црњански до сада већ није добио споменик у српској престоници, Димићева закључује:
„Како да не! Ја чак имам једну причу у својој књизи од пре двадесетак година где се појављује Милош Црњански који каже: 'Зашто немам споменик? Па да сам само Ламент над Београдом написао… ' и тако дање, није важно, то је фикција. Али свеједно, наравно да се слажем и одушевљена сам што ће тај споменик бити подигнут. Осим огромног дивљења за Милоша Црњанског као песника и писца, нисам у стању да употребим речи које су достојне такве величине“.
Милош Црњански - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
ДРУШТВО
Шта је Црњански ископао у Берлину уочи доласка нациста на власт /видео/
Ивана Димић - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2017
Ивана Димић добитница НИН-ове награде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала