- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Циљ Русије да добије безбедносне гаранције, а не да подели Украјину

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаКонвој руске војне технике
Конвој руске војне технике - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2022
Пратите нас
Циљ специјалне операције Русије за демилитаризацију Украјине није да се Украјина подели на делове, већ да се обезбеде гаранције за сопствену безбедност, изјавио је портпарол председника Русије Дмитриј Песков у интервјуу за телевизију „Скај њуз Арабија“.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму који нико не може да угаси, а све видео-садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
„Желимо да остваримо своје циљеве, од којих је први демилитаризација Украјине. Желимо уставне гаранције о неутралном статусу Украјине“, рекао је Песков и додао да Русији није циљ да подели Украјину.
Портпарол је напоменуо да Русија чека трећу рунду преговора са украјинском страном и нада се да ће Кијев саслушати забринутост Москве, што је неопходно за заустављање војне операције.
Говорећи о пожару који се догодио на територији нуклеарке Запорожје, портпарол је рекао да су га изазвале „провокације нациста“. Он је потврдио да је ниво радијације у нуклеарки нормалан.
Коментаришући реакцију западних земаља на дејства руске стране, Песков је напоменуо да је Москва била спремна за то, јер се „већ дуже време суочава са таквим понашањем, укључујући и санкциони притисак“.
Истовремено, Русија се увек залагала за дипломатско решење постојећих противречности са земљама НАТО-а, посебно за обезбеђивање гаранција за неширење Северноатлантске алијансе на исток, констатовао је он.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Руска операција у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2022
РУСИЈА
УЖИВО Зеленски у атомском бункеру; Песков: Русији није циљ да подели Украјину на делове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала