- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нове мере подршке руском бизнису и грађанима, пред страним компанијама три опције

© Sputnik / Рамиль СитдиковМосковски међународни пословни центар "Москва Сити" на обали реке Москве
Московски међународни пословни центар Москва Сити на обали реке Москве - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Пратите нас
Као одговор на досад незабележене западне економске санкције али и повлачење страних компанија са руског тржишта Влада Русије донела је низ мера подршке домаћем бизнису, док су пред страним фирмама три опције.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
У Влади Русије анализирали су изјаве власти страних држава и конкретних компанија које су реализовале огромне инвестиције у Русији и не желе да напусте руско тржиште али су суочене с невиђеним притиском властитих регулатора.

Опције за стране компаније

Према речима првог потпредседника владе Андреја Белоусова, страни инвеститори имају три варијанте даљег развоја односа. У првој компанија наставља рад у Русији при чему јој се обезбеђује у пуном обиму испорука сировина, материјала и компоненти неопходних за производни процес а она испуњава обавезе према запосленима.
Друга варијанта је, прецизирао је Белоусов, да страни акционари предају свој удео на управљање руским партнерима а касније могу да се врате на руско тржиште.
„Такву варијанту разматрала је заједница руских предузетника и она је на то спремна, а поједини инвеститори су већ искористили ту опцију“, навео је Белоусов.
Трећа варијанта је када компанија дефинитивно престаје са радом у Русији, затвара производњу и отпушта запослене.
„Ми ћемо то третирати као фактички намерно банкротство. У тој варијанти умешаћемо се путем процедуре убрзаног банкротства будући да је за нас апсолутни приоритет очување радних места И социјално благостање наших грађана, а да савесни предузетници могу да обезбеде ефикасно функционисање бизниса“, поручио је руски вицепремијер.
Он је подсетио да је Влада РФ увек полазила од потреба за конструктивним дијалогом са страним бизнисом и обостраног испуњавања обавеза које су стране преузеле.
Влада Русије је напоменула да су припремљене мере које су усмерене на подршку индустријске и пословне активности у Русији, одржавање радних места, као и брзо обнављање активности свих предузећа.

Подршка грађанима и предузећима

Истовремено, Државна дума је у петак усвојила, одмах у сва три читања, владин нацрт закона о подршци грађанима и бизнису у условима санкција. Руска влада је 2022. године добила овлашћења, која јој обезбеђују да сачува ниво социјалне заштите грађана Русије. Једна од мера подршке је мораторијум на инспекције малих и средњих предузећа до краја 2022. године.
Према речима финансијског експерта Ивана Самојленка из агенције за комуникације „B&C Agency“, та мера је веома актуелна.
„У условима када бизнис трпи губитке, а смањује се профит и води активна борба за купца, бројне инспекције разних органа троше материјалне и временске ресурсе. Померање заказаних инспекција ИТ организација је подстицајна мера у склопу развоја дигитализације привреде и ИТ сектора“, истиче Самојленко.
Бизнис омбудсман Борис Титов је у међувремену проширио листу предлога влади за за спасавање малих и средњих предузећа и послао писмо руском премијеру Михаилу Мишустину.
У писму се наводи да све већи обим спољних ограничења доводи до неравнотеже у привреди (прекиди у ланцима снабдевања, компликовање обрачуна са страним уговорним странама, промене карактеристика потражње, раст каматних стопа на кредите, депрецијација рубље), наводи прес служба омбудсмана.

Мере за очување радних места

Имајући у виду такве околности, Титов предлаже низ мера, између осталог да се одложи уплата преосталог дела пореза за 2021. годину и пореза за први квартал 2022. године, слично пракси из 2020. године.
Предложено је да се уведе мораторијум на повећање катастарске вредности непокретности, као и да се смањи стопа премије осигурања на 12 одсто за све субјекте у сфери предузетништва без обзира на врсту делатности, величину и посебне режиме бенефиција (у замену се предлаже да се плаћање премије осигурања прошири на све приходе физичких лица, укључујући дивиденде од предузетничке делатности).
Председник Русије Владимир Путин потписује указ о признавању независности ДНР и ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
РУСИЈА
Путин потписао указ: Специјалне економске мере због западних санкција
Злато - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
РУСИЈА
„Добра алтернатива“: Руска Влада предложила грађанима да купују злато уместо девиза
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
РУСИЈА
Песков о финансијском рату ЕУ против Русије: Маске су спале
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала