Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина поново обележила смрт терористе Јашарија, Курти под заставом „УЧК“ у Скупштини

© Flickr / Adam JonesГрб терористичке организације ОВК
Грб  терористичке организације ОВК - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, председник Скупштине Гљаук Коњуфца и председница Вјоса Османи одали су још једном почаст терористичкој „УЧК“ у Меморијалном комплексу „Адем Јашари“ у Србици у оквиру обележавања 24 године од смрти Адема Јашарија и чланова његове породице.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Обележавање Јашаријеве смрти, кога је званична Србија означила као терористу и ког су полицијске снаге после тродневне опсаде почетком марта 1998. године, након што је претходно одбио да им се преда — ликвидирале у кући у Преказу, почело је у суботу.
Тим поводом јуче је одржана и свечана седница Скупштине у Приштини на којој се Курти посланицима обратио са говорнице на којој је била постављена застава са амблемом „УЧК“.
Заставу пре почетка свечане седнице којом је обележен овај догађај, званично назван годишњица „Епопеје ОВК“, поставила је посланица Демократске партије Косова Ганимете Мусљиу, објавио је портал Косово онлајн.
Курти је током обраћања рекао да је немогуће не поменути чињеницу да су саборци Адeма Јашарија у Хагу.
„Немогуће је не поменути да када се сетимо једног од најневиђенијих хероизама, у Хагу имамо другове Адема и Хамеза Јашарија који су у затвору, управо због овог рата, због наратива који смо крвљу градили, док је Србија труди да обнови то лажима“, казао је Курти, наводи „Коха“, пренео је Танјуг.
Адем Јашари, са својим братом Хамезом Јашаријем био је вођа „ОВК“, а одбили су да се предају након напада полицијских снага на село Доњи Преказ у општини Србица, 5. марта 1998, који је уследио пошто је крајем фебруара група бораца „ОВК“ предвођена Адемом Јашаријем напала полицијску патролу и убила четири, а ранила два полицајца.
Специјалне полицијске снаге су 5. марта направиле непробојан обруч око села, а српске снаге безбедности (ПЈП и САЈ) су окружиле Јашаријеву породичну кућу и позвале на предају, дајући двосатни рок за предају. Више десетина цивила предало се и удаљило са лица места, а из Јашаријеве куће започело се са употребом тешког наоружања када су убијена два полицајца, а рањена три. Полиција је потом узвратила тешком артиљеријом и практично уништила и Јашаријеву кућу.
Оптужница против бивших команданата „ОВК“ Хашима Тачија, Кадрија Веселија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија потврђена је 26. октобра 2020. године.
Према оптужници, „најмање између марта 1998. и септембра 1999. Тачи, Весели, Селими, Краснићи и други чланови удруженог злочиначког подухвата имали су заједнички циљ да обезбеде и врше контролу над целим Косовом путем метода које су укључивале застрашивање, малтретирање, насиље и незаконито елиминисање оних који се сматрају противницима“.
Меморијал Адему Јашарију у Преказу - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
СРБИЈА
Јашари на челу КБС — лоша вест за Србе на Космету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала