- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Археолози: Скелети змија намерно су постављани у гробовима на некрополи у близини Књажевца

CC0 / / Змија
Змија - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
Пратите нас
Пре мање од 30 година археолози су, током ископавања некрополе Равна-Слог у близини Књажевца, наишли на скелете змија у гробовима људи. Пажња змијским скелетима није превише давана, јер се мислило да се ради о природној појави. Међутим, нове анализе су показале да је положај змија у гробовима био намеран и да је реч о неком погребном ритуалу.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Скелети змија су иначе ретки у археолошким контекстима, а још ређи у гробовима.
Једна од најбоље истражених некропола налази се у источној Србији, недалеко од Књажевца. Реч је о локалитету Равна-Слог, 300 м југозападно од античког утврђења Timacum Minus.
На овој некрополи је забележена занимљива појава – похрањивање змија са људима. У седам римских и средњовековних гробова откривени су животињски остаци змија заједно са људским остацима.

Скелети змија у гробовима су били занемарени

Откривени скелети змија су забележени између 1994. и 1996. године, али им тада није придавана пажња. Истраживачи су мислили да су змије гробове користиле као своја станишта. Можда је било откривено и више скелета змија, али су одбачени.
Новије анализе показале су да ипак, положај змијских скелета у гробовима указује да је реч о неком погребном ритуалу. Наравно, није ни искључено да је појава змија у гробовима случајна. Али положај у коме су змије пронађене говори да су неке биле намерно стављене у гробове.
Иако су скелети змија били занемарeни, од археолошке документације су одрађени само цртежи, без фотографија. У сваком случају, овај феномен, сахране змије и човека је важан за проучавање односа човека и животиње у археологији – истиче у свом раду др Милосављевић, преноси портал „Све о археологији“

Археолошки локалитет Равна-Слог

Археолошки локалитет Равна-Слог налази се у близини римског каструма Timacum Minus који је касније постао рановизантијско утврђење. Ископавања на овом локалитету током ‘90-их открила су 72 касноримска гроба од 4. до 5. века. На некрополи су откривена и 65 средњовековна гроба, од 9. до 11. века.
Скелетни остаци змија пронађени су у четири женска средњовековна и један дечији гроб. Као и у два гроба, за које се претпоставља да су из римског периода.

Сахране змија и људи

На основу очуване археолошке документације примећено је да положај змија указује да је њихово постављање у гробове људи било намерно.
Код три средњовековне жене змије су биле омотане око струка, као појас. Код дечијих гробова из римског и средњег века, змија је била у испруженом положају, са леве или десне стране покојника. Код једне жене из римског периода, змија је била обмотана око руке у висини лакта, попут наруквице. Ова наруквица подсећа на оне са отвореним крајевима у облику змије, које су биле омиљене међу женама из бронзаног доба Балкана. Ова „традиција” се наставља код жена из римског периода.
Сахрањивање људи са животињама или деловима животиња на овом месту тумачено је као знак локалне паганске праксе. И ти гробови се тумаче као прехришћански.
Њихово постављење у гробове, да ли у испруженом положају у близини људског теле или обмотане око тела, руку, било је намерно.
 Налази са порушене падине указују да су ту постојали ранији слојеви, трагови праисторијског живота из разни доба, пронађени су и касноантички, трагови Византије.  - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
СРБИЈА
Уништено непроцењиво благо: Тврђава ћерке Ђурађа Бранковића одолела багерима
Виртуелно оживљавање праисторијског човека из Лепенског вира - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
КУЛТУРА
Оживео „Лепенац“, праисторијски становник Лепенског Вира
Сателитски снимак Балканског полуострва и Турске - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Балкан је некада био посебан континент: Велико откриће научника /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала