- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Биковић: Бесмислено је забрањивати мачке, а опасно цензурисати уметнике

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилош Биковић – церемонија отварања Светског првенства у боксу
Милош Биковић – церемонија отварања Светског првенства у боксу - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
Пратите нас
„Време у којем тренутно живимо је апсурдно. Бесмислено је забрањивати мачке, а цензурисати уметнике је опасно“, рекао је Милош Биковић на затварању 50. Феста.
Биковић који је председавао жиријем Главног такмичарског програма 50. Феста, на свечаној церемонији затварања обратио се публици и поручио да је велико задовољство радити када имате много више добрих филмова који су заслужили награде него самих награда:
„Мислим да смо као жири имали такву ситуацију и то у време када се нажалост уметници цензуришу и забрањују, у време кад се из неког разлога забрањују и мачке“, навео је глумац.
Он је истакао да је време у којем живимо апсурдно, а да је забрана рада уметника – опасна.
„Бесмислено је забрањивати мачке, а цензурисати уметнике је опасно. Надам се да су ових неколико дана Феста били нека оазе слободе и могућност да се говори и комуницира, о чему је већина филмова и говорила. Хвала вам у име жирија и хвала што сте толико година верни Фесту“.

„Нитрам“ најбољи на Фeсту

Чланови жирија Милош Биковић, Тамара Драгичевић, Ђерђи Радули, Аргирис Пападимитропулос и Тони Гојановић, на свечаности у београдској Комбанк дворани, одлучили су да „Београдског победника за најбољи филм“ доделе аустралијском филму „Нитрам“ који се „бави суштинским и важним изазовима недостатка комуникације међу људима и разорним недостатком љубави“.
Награда за режију припала је Дини Думи за филм „Сестре“, а жири је похвалио њену „вештину вођења и усмеравања младих глумаца и фантастично приповедање кроз објектив“.
Најбољу женску улогу остварила је Сузана Жуане у „Оптужби“, а награду за најбољу мушку улогу добио је Кејлеб Ландри Џонс који је у „Нитрату“ остварио „моћан и комплексан наступ, толико убедљив да је избрисао линију између филма и стварности“.
Посебно признаје Феста припало је редитељу Алексеју Герману Млађем за руски „Кућни притвор“ у коме је „ућуткани, забрањени, изоловани и изопштени појединац који тежи својим уверењима спреман да плати цену у неправедном свету“.

Признања за „Мрак“ и „Страхиња Бановић“

Жири „Фокус програма“, у коме су били Љубица Луковић, Филип Ђурић и Страхиња Маџаревић, за најбољи филм у тој категорији је прогласио француски „Свет после нас“ дебитанта Луде Бена Салах-Казана који са „изненађујућом зрелошћу на духовит и искрен начин успева да ухвати дух генерације“.
Жири награде „Небојша Ђукелић“, Биљана Србљановић, Горан Терзић и Драган Петровић, одлучио се за „Мрак“ редитеља Душана Милића, који је „беспрекорна студија жанра, заснована на исконским људским страховима од непознатог“.
Милић је рекао да му је „драго да је жири препознао квалитет филма“, подсетивши да је Ђукелић као врсни филмски познавалац утицао на његов рад и на то да заволи филм.
филм Мрак - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
КУЛТУРА
Редитељ награђеног филма „Мрак“ о погрому на Косову: Страх је и даље ту, само је променио лице
Награда „Милутин Чолић“ листа Политика, на основу одлуке жирија који су чинили Дубравка Лакић, Милош Аврамовић и Немања Ћеранић, припала је редитељу Стефану Арсенијевићу за филм „Страхиња Бановић“.
Арсенијевићев филм, који је био отворио 50. Фест, награђен је за „изванредну глумачку изведбу, визуелну атмосферу филмских слика високог европског стандарда и за редитељско умеће“.
Редитељ Стефан Арсенијевић и писац и филмски критичар Горан Гоцић - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
КУЛТУРА
Стефан Арсенијевић и Горан Гоцић о „новом храбром свету“: Како смо се заразили филмом /видео/
„Почасни Београдски победник за изузетан допринос филму“ уручен је Дину Девлину, америчком редитељу, сценаристи и продуценту филмова као што су „Универзални војник“, „Звездана капија“, "Дан независности" и „Годзила“.
Свечаност је водила глумица Катарина Радивојевић, а на затварању Феста је Симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије, са диригентом Бојаном Суђићема, изводио музику композитора Џона Вилијамса из филмова „Ратови звезда“, „Индијана Џонс“, „Супермен“ и „Хари Потер“.
Глумац Ибрахим Кома и редитељ Стефан Арсенијевић на додели награде Кристални глобус за филм Бановић Страхиња - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
„Страхиња Бановић“ – Јунак који је почео да осваја Европу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала