- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нова велика промена цене гаса у Европи

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Лубмину у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Лубмину у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
Пратите нас
Цене гаса у Европи пале су са 3.900 долара по кубном метру на 2.900 долара за сат времена, према лондонској берзи ИЦЕ.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео-садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Пре непуних пола сата цена гаса на берзи у Европа забележила је вртоглави раст четврти дан заредом, надамшивши данас ниво од 3.600 долара за 1.000 кубних метара, што је био рекорд свих времена, према подацима са ИЦЕ берзе у Лондону.
Цена гаса за испоруку у априлу (фјучерс уговори) скочила је на холандском ТТФ чворишту на 3.639,1 долара за 1.000 кубних метара или 322 евра по МWх.
Наиме, вредност априлских фјучерса према индексу најликвиднијег ТТФ чворишта на почетку берзе достигла је 2366, 8 долара за хиљаду кубних метара и већ у првим минутима забележила је стабилан раст. Тренутно ценовни максимум износи 3.325 долара, што је за 53,2 одсто више од цене забележене у петак — 2.170,2 доллара.
Европско тржиште гаса већ неколико месеци показује снажну волатилност. У пролеће прошле године цене су флуктуирале на нивоу од 250-300 долара за хиљаду кубних метара, до краја августа су порасле на 600 долара, у октобру су први пут премашиле хиљаду, а у децембру - две хиљаде. Цене су након тога остале углавном константно високе, што није забележено у читавој историји рада гасних чворишта у Европи.
Стручњаци су ово објашњавали ниским нивоом попуњености европских подземних складишта, ограниченом понудом од стране главних достављача, као и високом потражњом за течним природним гасом у Азији.
Почетком фебруара фјучерси су нагло порасли, након што је руски председник Владимир Путин 21. фебруара потписао указе о признању суверенитета Доњецке и Луганске Народне Републике, а 24. фебруара Русија покренула специјалну војну операцију против Украјине. Раст берзанских котација за гас региструје се услед тога што су САД, ЕУ, Велика Британија, као и низ других држава увеле санкције одређеном броју правних и физичких лица из Русије.
Налазиште гаса у Лавовској области Украјине - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Цене гаса на историјском максимуму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала