- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Криза у Украјини врши притисак на ланац снабдевања микрочиповима

© Sputnik / Владимир Вяткин / Уђи у базу фотографијаМикрочип 741К-FC
Микрочип 741К-FC - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
Пратите нас
Очекује се да ће већ оптерећена индустрија полупроводника трпети још више притисака због тренутне кризе у источној Европи, пошто Украјина и Русија обезбеђују највећи део светских залиха неона и паладијума, кључних материјала за производњу микрочипова.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
Неон, неопходан за ласере који се користе за прављење чипова, је нуспроизвод руске производње челика. Затим се пречишћава у Украјини.
Паладијум се користи у сензорима и меморији.
Тренутни глобални недостатак чипова погоршаће се ако застој потраје јер више од 40% светске понуде паладијума долази из Русије, док Украјина производи 70% глобалне понуде неона, наводи Moody’s Analytics.
Током рата у Украјини 2014-2015, цене неона су порасле неколико пута, што указује на то колико ово може бити озбиљно за индустрију полупроводника.
Текући недостатак чипова озбиљно је погодио глобалне произвођаче током пандемије ковид19 након што су рад на даљину и ограничења мобилности изазвали убрзање дигитализације широм света, преноси РТ.
Moody’s Analytics очекује да ће се криза чипова продубити ако се договор не постигне у наредним месецима, а то ће утицати на индустрије које веома зависе од производње полупроводника.
„То значи да предстоје значајни ризици за многе произвођаче аутомобила, произвођаче електронских уређаја, произвођаче телефона и многе друге секторе који се све више ослањају на чипове да би њихови производи функционисали“, упозоравају стручњаци.
Тојота аутомобили - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
ЕКОНОМИЈА
Највећи аутомобилски гигант на свету смањио производњу за 500.000 возила — разлог чипови и корона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала