- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев о рекордној цени гаса: Моје честитке „далековидим“ европским колегама

© Александр Астафьев / Уђи у базу фотографијаДмитриј Медведев
Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
Пратите нас
Заменик председник Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев поручио је му да у светлу рекордних цена гаса у Европи преостаје само да честита европским званичницима на „далековидој“ одлуци да обуставе пуштање у рад гасовода „Северни ток 2“.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).
„Могу само да честитам далековидим европским колегама који су се поуздано штитили од лукавих Руса и пројекта 'Северни ток 2', прокоментарисао је бивши руски премијер цене гаса на европском тржишту, које су на пролеће прошле године износиле 300 долара за 1.000 кубних метара, а данас достигле више од 3.500 долара.
Подсетимо, према лондонској берзи ИЦЕ, цене гасних фјучерса у Европи наставиле су да обнављају историјски максикум на трговању у понедељак. Како се наводи, цене расту за више од 60 одсто и први пут у историји премашиле су 3.500 долара за 1.000 кубних метара.
Немачки канцелар Олаф Шолц раније је наложио Министарству економије земље да предузме „неопходан административни корак“ којим би се одмах поништила сертификација „Северног тока 2“. Реч је о повлачењу документа из Министарства, на основу којег је Федерална агенција за мреже вршила сертификацију оператoра гасовода.
С тим у вези, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова навела је да ће одлука Берлина да обустави сертификацију пројекта нанези неповратну штету руско-немачким односима, као и да ће неизбежна последица одустајања од гасовода бити нагли раст цена гаса на европском тржишту.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Лубмину у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Нова велика промена цене гаса у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала