- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бајден: Америка забрањује увоз енергената из Русије

© AP Photo / Patrick SemanskyБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
Пратите нас
САД забрањују увоз енергената из Русије у вези ситуације у Украјини, саопштио је амерички председник Џо Бајден током телевизијског обраћања.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„То је одлука која је добила подршку обе странке у Конгресу и, надам се, читаве земље“, истакао је он.

Америка разуме да савезници у Европи не могу да се придруже тој забрани, додао је Бајден.
„Разумемо да многи наши савезници неће моћи да нам се придруже. Ми можемо да предузмемо тај корак, док многи не могу“, рекао је Бајден током обраћања.
Истовремено је упозорио да ће цене бензина у САД наставити да расту због санкција против Русије. Како је истакао, од почетка руске војне операције у Украјини цена бензина је порасла за 75 центи по галону.
„Сада ће порасти још више. Али ја ћу учинити све што од мене зависи да сведем на минимум раст цена овде, код куће, због поступака (председника Русије Владимира) Путина“, рекао је Бајден.
Бајден је додао да САД и савезници свакодневно настављају испоруке оружја у Украјину и повећавају хуманитарну помоћ.
„Пружили смо одбрамбену помоћ Украјини у вредности од преко милијарду долара, свакодневно у Украјину стижу испоруке наоружања из САД, а такође координирамо испоруке сличног наоружања наших савезника од Немачке до Финске и Холандије“, рекао је амерички лидер.
Он је такође апеловао на Конгрес да одобри пакет помоћи Украјини у износу од 12 милијарди долара.
Америчке власти наводе да ће средства бити искоришћена, између осталог, за даље пружање војне помоћи Украјини и јачање „источног крила“ НАТО-а.

Забрањено инвестирање у руски енергетски сектор

Поред забране увоза нафте, гаса и угља из Русије, нове санкције забрањују Американцима да инвестирају у руски комплекс горива и енергетике, а такође им забрањују да финансирају стране компаније које остварују такве инвестиције, саопштила је Бела кућа.
„Данашњи указ забрањује нове америчке инвестиције у руски енергетски сектор. Американцима ће такође бити забрањено учешће у финансирању и другој врсти подржавања страних компанија које инвестирају у производњу енергије у Русији“, наводи се у саопштењу.
Како се наводи, САД су прошле године куповале од Русије скоро 700.000 барела нафте и нафтних деривата дневно, а забрана коју је објавио председник Џо Бајден у оквиру санкција због војне операције у Украјини, лишиће Москву „милијарди долара“ годишњих прихода од америчких власника аутомобила и других потрошача.
Забрана увоза односи се на руску сирову нафту, низ нафтних деривата, течни природни гас и угаљ.
Бушотина у Јадранском мору код Црне Горе којом се трага за нафтом - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Цене нафте убрзале раст – „Брент“ више од 130 долара за барел
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала