- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски: Охладили смо се од идеје уласка у НАТО

© AFP 2023 / UKRAINE PRESIDENCYВладимир Зеленски
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски је, коментаришући могућност признања Крима и независности република Донбаса, изјавио да постоји шанса да се пронађе компромис у погледу даље судбине тих територија. Он је такође поручио да је Кијев изгубио интересовање за питање уласка Украјине у НАТО.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Мислим да можемо да разговарамо о питањима која се тичу привремено окупираних територија и непризнатих република, које нико није признао осим Русије, ових псеудо-република. Можемо пронаћи компромис о даљој судбини ових територија“, рекао је украјински лидер у интервјуу за америчку телевизију „ABC World News“.

Можемо да разговарамо о томе и нађемо компромис у погледу тога, оно што ми је важно је да схватим је како ће живети људи на тим територијама, ко жели да буде део Украјине и ко у Украјини жели да их прихвати, одговорио је Зеленски на питање водитеља о могућности признања Крима, Доњецке и Луганске Народне Републике.
„Питање је компликованије од самог њиховог признања. Ово је још један ултиматум, а ми нисмо спремни за ултиматуме“, напоменуо је Зеленски.
Како каже, оно што мора да се учини је да руски председник Владимир Путин ступи у дијалог.

Охладили смо се од идеје уласка у НАТО

Украјински председник изјавио је да је изгубио интересовање за улазак у НАТО.

„Што се тиче НАТО-а, одавно сам се охладио по том питању након што смо схватили да НАТО није спреман да прихвати Украјину. Алијанса се плаши контрадикторних ствари и конфронтације са Руском Федерацијом“, рекао је Зеленски.

Он је такође нагласио да Украјина неће „на коленима молити“ НАТО ни за шта.

За смрт Украјинаца одговоран и Запад

Већ 13 дана слушамо само обећања. Толико је дана прошло од како нам је речено да ће бити помоћи на небу и авиона, да ће нам их предати“, навео је он.
Он је оптужио Русију да је „одговорна за смрт људи у Украјини“, али је напоменуо да одговорност лежи и на западним земљама. „Одговорност за ово је и на онима који 13 дана не могу да донесу одлуку, негде на Западу, негде у канцеларијама“, нагласио је Зеленски.
Према његовим речима, западни лидери могу да заштите украјинско небо од ваздушних удара и помогну да се укине блокада, али то не чине.
„Стотине и стотине хиљада људи у градовима су буквално на граници између живота и смрти, а не онако како се наводи у коментару политичара који говоре о снабдевању Украјине борбеном авијацијом и противракетном одбраном од животне важности“, додао је председник, истичући да ће апеловати на народе земаља света ако њихови лидери не уложе све напоре да „зауставе рат“.
Раније је помоћних председника Русије и шеф делегације на преговорима са Украјином Владимир Медински у интервјуу за РТ изјавио да се нада да ће током преговора успети да се пронађе решење на тему признања Крима и Донбаса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала