- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Федерер о технологији која је променила све: „Ово је лудило и бацање новца!“

© Sputnik / Лола ЂорђевићТениска лоптица
Тениска лоптица - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
Пратите нас
Пре готово тачно 16 година, односно 6. марта 2006. године, родио се 'хок-ај', познат и као око соколово и челенџ. Тада најбољи тенисер Роџер Федерер је оштро критиковао нови систем који је, како се испоставило, постао неизбежни део већине мечева.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Специјализовани портал „Тенис Мејџорс“ се присетио рађања 'хок-ај'-а у тенису, али и подсетио на то какав одјек је имало увођење вишег степена технологије у „бели спорт“.
Тог 6. марта 2006. године УСТА, АТП и ВТА су објавили заједничко саопштење у којем су донели ново правило како би се са челенџ системом донело више узбуђења, али и правде.
Недуго затим уследили су коментари активних играча и, иако је било позитивних, било је и доста негативних, а један такав имао је Роџер Федерер.
„Ово што се дешава је лудило. Буквално бацање новца“, био је тада оштар у осуди Швајцарац, док је сличан став имао и Рафаел Надал.
Са друге стране, тада доста искуснији Андре Агаси је рекао „да“.
„У мојих 20 година бављења тенисом ово је једна од најузбудљивијих ствари за играче, навијаче и оне који гледају на телевизији", истакао је Американац.
Битно је било и мишљење тада пензионисаног Џона Мекинроа, човека којег би разних казни спасла 'хок-ај' технологија, јер је Американац увек бурно коментарисао све сумњиве одлуке и судијске грешке.
„Ако ме је ико слушао шта причам у последњих годину дана, онда знате да сам ја за коришћење поновљеног снимка. Мислим да ће тенис због тога бити интересантнији“, објаснио је Мекинро.
„Хок-ај“ технологија је први пут коришћена у Мајамију, када је челенџ први пут затражила америчка тенисерка Џејмиа Џексон у дуелу са Ешли Харклроуд.
„Обожавам ово. Било је сјајно. Баш скида притисак“, прокоментарисала је Џексон.
Челенџ систем је наставио да буде коришћен све до данас, уз неке промене и унапређења, а ускоро би могло да дође до тога да коначно крене да се користи и на шљаци.
Међутим, проблем око 'хок-аја' код неких играча је тај што не мисле да је систем савршено прецизан, али је, узимајући све факторе у обзир, сигурно доста поузданији од људског ока.
Због тога су неки турнири на бетону већ увели 'хок-ај' током свих поена, избацивши линијске судије и оставивши их без посла.
О променама у данашњем тенису говорио је тада (а реално гледано и сада) најбољи тенисер планете Новак Ђоковић, који је подржао новине у неколико наврата.
„У Њујорку су ме питали да ли сам за то да сви турниру направе овакву инвестицију. Рекао сам да то подржавам јер то осећам. Наравно да схватам историју и традицију и навику судија у столици да имају линијске судије. Има и волонтера у судија који желе да буду на терену близу играча и да буду део овог догађаја. Међутим, ја сам за технологију“, објаснио је Новак.
Да ли ће се челенџ увести и на шљаци остаје за видети, али је због очувања традиције, али и специфичности подлоге на којој се и судијским оком може видети траг, односно имитирати поновљени снимак, реално да ће бити потребно више времена да се ова промена и деси.
Новак Ђоковић и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2021
Ђоковић: Колико пута још морам то да поновим?
Браћа Мекинро, Патрик и Џон - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2020
Мекинро подржао Ђоковића: Шта ће нам линијске судије?
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић на састанку са Александром Вучићем - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
СПОРТ
Спекулације о ГОАТ трци: „Ђоковић ће морати да се суочи са последицама“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала