- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Белоруски стручњаци кренули ка Чернобиљу како би оспособили снабдевање нуклеарке струјом

© Sputnik / Alexei Furman / Уђи у базу фотографијаЗона искључења Чернобиљ
Зона искључења Чернобиљ  - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да су белоруски стручњаци кренули ка Чернобиљу како би оспособили снабдевање ове нуклеарне електране струјом.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Снабдевање електричном енергијом је обустављено. Да, обустављен је рад Чернобиљске нуклеарке. Да, тамо се налазе нуклеарни отпади. За цео тај процес је потребна хладна вода. Да би се вода охладила потребна је струја, а струје нема“, рекао је он.

Према његовим речима, тренутно су за те потребе покренути резервни капацитети али је њихов рок временски ограничен.

Белоруски обавештајци открили групу плаћеника

Белоруска обавештајна служба открила је код својих граница групу плаћеника која се креће у правцу Чернобиља, казао је Лукашенко и нагласио да Белорусија неће дозволити оваквим формацијама да наруше државне границе.

„Ово треба да нас највише брине. Увек смо се чували присуства плаћеника у суседним државама, нарочито Украјини. Наши обавештајци, истовремено више извора, потврдили су да су открили плаћенике који не прелазе границу с Белорусијом, плаше се, али се крећу паралелно са белоруско-украјинском границом у правцу Чернобиља, из за сада непознатих разлога, саопштио је Лукашенко, а пренела државна агенција „Белта".

Шеф белоруске државе наложио је војсци и граничарима да не дозволе нарушавање државних граница и да је то њихова дужност.
Лукашенко је такође изјавио да су украјински граничари практично напустили границу с Белорусијом и да њу нико не чува, осим белоруских граничара. Он је још прогнозирао велико погоршање претњи по војну безбедност земље у блиској и средњерочној перспективи.
Према наводима агенције, белоруски председник је још истакао да Минск не може да дозволи да руску војску „нападну с леђа".
Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине, као и „заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Према саопштењу Министарства одбране Руске Федерације, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе, нема претње по цивилно становништво.
Као резултат ове специјалне операције Оружаних снага РФ у Украјини, под контролу је узета територија око „Чернобиљске“ (затворене) и „Запорожје“ (функционалне) нуклеарне електране.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
РУСИЈА
Борељ: Избећи ескалацију у било ком облику – ако заратимо с Русијом почеће трећи светски рат
Амерички војник - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
РУСИЈА
Украјинска амбасада потврдила: Стотинак америчких држављана учествоваће у рату против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала