- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нацистички батаљони дивљају у украјинским градовима – ко су они?

© Sputnik / Александр Максименко / Уђи у базу фотографијаНародно вече у Кијеву
Народно вече у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Пратите нас
Кијевски режим је практично изгубио контролу над управљањем државом, а у многим украјинским градовима тренутно дивљају нацистички батаљони који су у суштини нацисти и терористи. Ти одреди су умешани у најстрашније ратне злочине, од силовања и мучења до најмонструознијих убистава.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Они се служе терористичким методама ратовања – користе цивиле (жене, децу и старце) као „живи штит“ и „топовско месо“ и распоређују вишецевне бацаче ракета и другу војну технику између стамбених зграда, како би испровоцирали руске снаге да отворе ватру на стамбене делове града, не би ли оптужили Русију за нападе и цивилне жртве. Минирају друмове, трафостанице, мостове и друге кључне инфраструктурне објекте. Користе тзв. „бандер-возила“, повишене проходности и опремљена крупнокалибарским оружјем или минобацачима. Исту тактику користе и терористи у Сирији.
Руски војни експерт Алексеј Леонков прецизира да националистички батаљони тзв. територијалне одбране користе тактику мрежноцентричних ратова, када сваки национални батаљон - његова чета, вод и посебна борбена јединица - добија обавештајне податке на основу којих делује.
Леонков додаје да те обавештајне податке Украјини “у реалном времену” дотурају САД, што је признала и портпаролка Беле куће Џен Псаки, захваљујући чему ти батаљони измичу казни.
„И локално становништво сведочи да број тих јединица, наоружаних вишецевним ракетним артиљеријским системима, у градовима расте. У последње време управо ове јединице отварају паљбу из стамбених насеља у нади да ће доћи до контранапада и да ће страдати стамбени објекти и цивили“, каже Леонков.
Украјински националистички батаљони, познати по својој окрутности и суровости, ометају и евакуацију становништва дуж хуманитарних коридора, прибегавајући насиљу над цивилима и разним врстама провокација.

Запад наоружава националистичке батаљоне

Експерт наводи да иза тих националистичких батаљона стоје земље НАТО-а, конкретно - САД и Велика Британија. Као доказ тој тврдњи, Леонков подсећа да је у штабу екстремистичке организације „Десног сектора“ пронађен лаптоп са лиценцираним матичним бројем НАТО-а и обавештајним подацима.
„Њихово понашање у овом сукобу одговара задацима које су америчка и британска команда поставиле украјинској војсци, а пре свега циљ је да се максимално успори офанзива руске војске и јединица Луганске и Доњецке народне републике како би се овај сукоб што више одужио и самим тим појачао ефекат санкција које те западне земље сада уводе Русији“, сматра Леонков.
Још један од доказа да националистичке батаљоне наоружава и опрема Запад јесу НАТО складишта и војни трофеји, које руска војска у огромним количинама проналази на ослобођеним територијама
„Ако погледате опрему националистичких батаљона, ту има доста наоружања из земаља НАТО-а. Технички су наоружани и средствима за везу, затим средствима беспилотне авијације и малим дроновима за тактичко извиђање. Располажу средствима сателитске везе, преко којих добијају обавештајне податке од америчких и британских сателита. Осим тога, те батаљоне су обучавали амерички и британски инструктори... Постоји још једна одлика ових батаљона - већина њихових бораца стекла је искуство у Сирији, а по начину коришћења оружја и узвикивању својих националистичких парола приликом употребе оружја те методе веома подсећају на оне које сиријски терористи у великој мери користе“, истиче Леонков.
Колико тачно има ових националистичких батаљона не зна се поуздано. Леонков процењује да их има 10 до 12. Осим екстремиста из „Десног сектора“, у Украјини делују и националистички батаљони „Ајдар“, „Азов“, „Торнадо“ и други. Сви они су забрањени у Русији.
Бројност тих одреда је тешко проценити, пошто су се неки од њих расформирани, реорганизовани и потом инфилтрирани у државне структуре - Националну гарду и друге јединице подређене Министарству унутрашњих послова или Оружане снаге Украјине.
„Укупан број паравојних трупа, према „The Military Balance“, био је 80 хиљада људи. Међутим, треба узети у обзир и чињеницу да су у многим јединицама Оружаних снага Украјине присутни припадници националистичких батаљона, који обављају улогу комесара-инквизитора и који се старају да се у тим јединицама извршавају сва она злочиначка наређења која се сада издају, укључујући и убиства цивила. И стрељају све неподобне“, каже Леонков.
Припадници тих јединица су фанатици, екстремисти, терористи и често наркомани. На ослобођеним територијама, где су били стационирани нацисти, проналажене су и лабораторије за производњу наркотика.
У подземним радионицама са муницијом и симболима „Десног сектора“ украјински радикали су правили бомбе које су скривали у обичним предметима, укључујући играчке.
Поменути наркотици, између осталог каптагон који садржи амфетамин, изузетно су популарни међу терористима ДАЕШ-а (терористичка организација забрањена у Русији). Припадници ДАЕШ-а их користе да не осећају страх и како би подигли морал.

Операција денацификације Украјине иде по плану

Уочи почетка руске специјалне војне операције у Украјини, започете 24. фебруара, председник Владимир Путин је као један од главних циљева навео денацификацију тј. чишћење те земље од неонациста и бандероваца који су и 2014. били главни учесници обојене револуције на Мајдану у центру Кијева, што се касније претворило у државни удар и насилну смену легално изабраног председника Виктора Јануковича.
Окрутни радикални националисти су се „прославили“ мржњом према Русима и бројним злоделима у Донбасу, као и масакром у Одеси, 2. маја 2014. године, када је на десетине људи живо спаљено у градском Дому синдиката, само зато што су мирно бранили своја права и демонстрирали против националистичког дивљања.
Припаднике тих озлоглашених одреда називају још и „бандеровцима“, јер носе нацистичка обележја и славе Степана Бандеру, главног идеолога украјинског национализма који је сарађивао са немачким нацистима и чија је организација током Другог светског рата била одговорна за убиства више десетина хиљада Јевреја и Пољака.
Тровање младих Украјинаца Бандерином идеологијом почело је интензивно после распада Совјетског Савеза, када су се у земљу вратили „бандеровци“ који су живели у САД, каже руски експерт Борис Рожин. Према његовим речима, све је почело са запада Украјине, а после „Мајдана“ су идеолози рехабилитације нацизма и колаборационизма ту идеологију почели да намећу целој Украјини, уз подршку Запада и Кијева.
„Националистички батаљони у Украјини су пандан СС јединицама. У те одреде су регрутовани само они који су по својој идеологији, уверењима били подобни, а тим батаљонима су се бавиле америчке и британске обавештајне службе, тачније, њихове специјалне снаге. Мислим на јединице као што је САС-22 и др. Односно, то су познате британске специјалне снаге, које су се одликовале посебном тактиком и окрутношћу током војних операција“, каже Леонков.
Москва је обећала да ће очистити Украјину од нациста, пронацистички настројених људи и идеологије, а да ће украјински нацисти одговарати за мучење малог броја заробљених руских војника, док лидер Чечена Рамзан Кадиров нуди награду од по пола милиона долара за главу сваког команданта украјинских националиста.
Леонков истиче да руска специјална војна операција у Украјини „иде по плану“ и да никада није планирана као блицкриг, како неки тврде.
„Планирана је као операција потпуне демилитаризације и денацификације Украјине, а то захтева време. Сада се главни догађаји одвијају на истоку Украјине, јер је ту концентрисана највећа војна група која држи одређене снаге руске војске и војних јединица из Луганска и Доњецка. Јасно је да када се заврши са том групом, све ове снаге ће бити ослобођене и убрзаће се напредовање руских јединица ка западу земље...“, каже Леонков.
Просечна брзина напредовања руских трупа у свим правцима је око 20-40 километара, што се, истиче Леонков, уклапа у планиране показатеље које војска треба да демонстрира током ове операције.
Конвој руске војне технике на Криму - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
РУСИЈА
Какав је то „агресор“ – помаже народу кога „његови“ држе као таоца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала