- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Потрага за неограниченом енергијом: План за копање отвора ка средишту Земље

© Sputnik / Alexander Liskin / Уђи у базу фотографијаМодел унутрашње структуре Земље
Модел унутрашње структуре Земље - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Пратите нас
Пионирска енергетска компанија под називом „Кваисе“ привукла је велику пажњу својим одважним циљем да зарони дубље у Земљину кору него што је ико икада пре закопао. Визија компаније је комбиновање конвенционалних метода бушења и нове технологије која би једног дана могла да омогући нуклеарну фузију.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Геотермална енергија је постала заборављени обновљиви извор. Пошто соларна енергија и ветар све више доминирају тржиштем зелене енергије, напори да се искористи огроман резервоар топлоте дубоко испод наших ногу није неостварив.
Упркос томе што је савршено добар извор чисте, непрекидне, неограничене снаге, постоји врло мало места где се вруће стене погодне за вађење геотермалне енергије налазе близу површине.
Компанија „Кваис“ има за циљ да то промени развојем технологије, тако што ће бушити дубље, а то су велики инжењерски подвизи. До сада се бушило до дубине од 2,3 километра.
„Да би смо копали дубље, морали бисмо да пронађемо начине да самељемо материјал стиснутих стена километрима у дубину, а затим да га вратимо на површину. Алати за копање би такође морали да буду у стању да мељу стене на температурама већим од 180 степени Целзијуса. Потребно је користити и специјалне бургије“, навели су из компаније.
На основу истраживања нуклеарне фузије, компанија предлаже да се користе милиметарски таласи електромагнетног зрачења, који топе атоме.
Уређаји који се називају жиротрони могу ефикасно да избацују континуиране снопове електромагнетног зрачења тако што „потресају“ електроне великом брзином унутар моћних магнетних поља.
Прикључујући жиротрон мегаватне снаге на најновије алате за сечење, компанија очекује да ће моћи да пробије пут кроз најтврђи, најтоплији камен, око 20 километара дубине за неколико месеци.
На овим дубинама, топлота околног камена може да достигне температуру од око 500 степени Целзијуса – довољно да се свака течна вода која се пумпа доле претвори у суперкритично гасовито стање које је савршено за производњу електричне енергије.
Користећи своје изворно и инвестиционо финансирање, „Кваис“ предвиђа да ће имати уређаје који се могу применити на терену, а који обезбеђују рад са доказом концепта у наредне две године. Ако све прође како треба, могао би имати функционалан систем за производњу енергије до 2026. године.
До 2028. године, компанија се нада да ће моћи да преузме старе електране на угаљ, претварајући их у објекте на пару.
То је стара технологија, а опет тако нова, да ћемо сигурно имати много питања о томе како и да ли ће икада успети.
Чак и без ове технологије, отприлике 8,3 одсто светске енергије могло би да потиче из геотермалног извора, снабдевајући око 17 одсто светске популације. Близу 40 земаља могло би да се ослони на геотермалну енергију.
Тренутно, мање од пола процента светске електричне енергије обезбеђује топлота испод наших ногу. Да би остала на правом путу за нето нулту емисију до 2050. године, геотермална енергија би требало да расте за око 13 процената сваке године. Тренутно, његова експанзија је само делић тога, преноси РТС.
То оставља много простора за раст, чак и ако не нађемо начин да проширимо домет. Остаје да се види да ли ће компаније попут „Кваиса“ помоћи да се појача интересовање за овог аутсајдера.
Оно што је сигурно – време за смањење емисија и ограничавање глобалног загревања на нешто мање катастрофално брзо се смањује. Дошли смо до дна, можда је време да копамо мало дубље.
Мистерија - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
ДРУШТВО
„Камен убица“ и зли дух: Зашто је Јапанце потресла вест да је пукла вулканска стена
Земљино језгро и слојеви Земљине коре - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откриће кинеских научника: Чудно стање материје у Земљином језгру
Радиоактивни елемент - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Научници први пут укротили тајанствени радиоактивни елемент ајнштајнијум
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала