- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

За украјинске избеглице има новца, али не и за обичне грађане Бугарске

CC0 / Pixabay / Зграда бугарског парламента
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
Пратите нас
Бугарска је подржала европску иницијативу за финансијску подршку украјинским избеглицама, па је влада ове земље 9. марта наложила да се за сваког таквог грађанина који дође у Бугарску издвоји 40 лева (око 20 евра) дневно. Ова одлука навела је део Бугара да се запита зашто држава тако не брине и о својим грађанима, пишу бугарски медији.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Према писању бугарских медија, украјинске избеглице моћи ће да рачунају на финансијску подршку током три месеца, а могу је добити лица са статусом „привремена заштита". Овај статус такође ће омогућити украјинским држављанима добијање социјалне и медицинске помоћи.
Како извештавају медији, финансијску помоћ добиће и власници хотела и различитих смештајних објеката, који буду угостили украјинске грађане. Очекује се да ће ова мера моћи делимично да подржи туристички сектор, који због ратних дејстава очекује пад пословања.

„Помоћ, међутим, неће добити они грађани Бугарске који отворе своја врата избеглицама или им пруже уточиште. Разлог је што држава не може да спроведе ефикасну контролу и евиденцију колико људи и током ког времена је боравило на конкретној адреси", пише ауторка информативног сајта „Топ новини" Василена Јорданова.

Према њеним речима, саопштења о финансијској подршци украјинским грађанима довела су до подела међу одређеним делом Бугара. Солидаришући се са избеглицама, обезбеђујући им храну, лекове и кров над главом, они се истовремено питају „зашто се држава тако не брине и о својим грађанима?".

„Проблем није у томе што Бугарска прима избеглице и даје им новац, него у томе што Бугари раде, плаћају порезе, а на крају за њих нема новца", пише Јорданова.

Како бугарска новинарка објашњава, за 30 дана издржавања једне избеглице биће потребно 1200 лева (нешто више од 615 евра), мада многи Бугари немају толико новца да се издржавају, пошто 34,4 одсто Бугара има нето приход од 1148 лева (око 580 евра). Истовремено, напомиње она, минимална зарада износи 650 лева (око 334 евра), а од априла ће бити подигнута на 710 лева (нешто више од 364 евра).
Ауторка текста жали што Бугари морају да сакупљају поклопце са флаша и шаљу платне смс поруке како би се сакупила средства за куповину возила хитне помоћи и обезбедила помоћ болесној деци.

„Тада државе нема, али је она спремна увек да се умеша, ако осети да се на томе може лако зарадити. А то се дешава у свакој кризи, недавно је о томе говорио и Данијел Лорер (министар за иновације и развој Бугарске – прим.) који је предвидео да ће нам се солидарност са Украјином вишеструко исплатити, јер што великодушнији будемо сада, то ћемо више новца моћи да тражимо од ЕУ приликом разматрања проблема мигрантског таласа", сматра бугарска новинарка.

Према њеним речима, није случајно што је бугарски премијер Кирил Петков већ тражио од Европе помоћ за „солидарну Бугарску".
Како ауторка истиче, од почетка ратних дејстава на територији Бугарске нашло се више од 50 хиљада Украјинаца, мада је већ половина напустила земљу.
„Испоставља се да чак ни после ратних страхота, Бугарска није много привлачно место за живот, па и оних 40 лева који нервирају Бугарина, нису тако велика сума", закључује ауторка.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
РУСИЈА
Бугарски експерт: Европска унија хоће да искористи Русију као „банку крви“
Гасовод у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
РЕГИОН
Бугарски експерт: Одустајање од руског гаса би за нас представљало погубну политику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала