- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ИАЕА: Украјина започела ремонт нуклеарке у Чернобиљу

© Фото : Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаНуклеарна електрана у Чернобиљу
Нуклеарна електрана у Чернобиљу - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
Пратите нас
Украјински техничари почели су да ремонтују оштећене далеководе како би обновили спољно снабдевање електричном енергијом у нуклеарној електрани у Чернобиљу, наводи се у саопштењу Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА).
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Украјина је обавестила ИАЕА да су техничари почели да поправљају оштећене далеководе у покушају да поврате спољно снабдевање струјом територије нуклеарне електране у Чернобиљу која се налази под контролом руске војске, а која је потпуно искључена раније ове недеље“, наводи се у саопштењу организације.
Како се наводи у саопштењу, украјински специјалисти већ су успели да поправе један сектор, али је спољно напајање и даље искључено, што указује на присуство оштећења на другим секторима. Напомиње се да ће се ремонтни радови наставити, упркос „тешкој ситуацији ван нуклеарке“.
Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Председник Русије Владимир Путин је као циљ операције навео „заштиту људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Према наводима Министарства одбране Русије, Оружане снаге изводе нападе само на војну инфраструктуру и украјинске трупе, док ништа не прети цивилном становништву. Уз подршку Оружаних снага Русије, групе ДНР и ЛНР развијају офанзиву. Али нема говора о окупацији Украјине, нагласио је председник Русије.
У среду је руско Министарство одбране саопштило да су украјинске трупе извеле напад на објекте електроенергетске мреже које снабдевају нуклеарну електрану Чернобиљ, руски стручњаци су предузели хитне мере за прелазак на резервне изворе енергије из дизел-генератора. Заменик министра енергетике Русије Павел Сорокин приметио је да је белоруска страна брзо решила питање обнављања снабдевања енергијом по сталној шеми из белоруског енергетског система. Председник Белорусије Александар Лукашенко касније је изјавио да га је руски председник Владимир Путин замолио да помогне у успостављању снабдевања електричном енергијом у нуклеарној електрани.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала