- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Крим: САД хтеле да отворе биолабораторију на полуострву

© Sputnik / Ростислав Нетисов / Уђи у базу фотографијаЛабораторија
Лабораторија - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су, у време када је Крим био део Украјине, ковале планове да отворе у Симферопољу своју биолошку лабораторију, изјавио је стални представник Републике Крим при председнику Русије, вицепремијер кримске владе Георгиј Мурадов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Биолошко оружје се годинама развијало у тајним лабораторијама Пентагона на територији Украјине. Ова тема је позната Кримљанима, пошто су САД планирале да створе сличну лабораторију на полуострву, али је само поновно уједињење Крима са Русијом марта 2014. године спречило спровођење планова за стварање патогена на Криму“, рекао је Мурадов за Спутњик.
Према његовим речима, тада су на територији некадашње совјетске станице против куге у Симферопољу запослени у Роспотребнадзору пронашли 104 посуде са ектопаразитима припремљене за слање у иностранство, 46 узорака унутрашњих органа глодара и 105 узорака серума људске крви.
„У истој тој станици против куге чувана су документа, према којима су Американци намеравали да отворе своју биолабораторију у Симферопољу. Садашњи украјински ‘налази’ само потврђују закључке руског руководства да се Украјина претварала у одскочну даску за потенцијалне агресију на нашу земљу, укључујући и уз помоћ вођења ‘тајног биолошког рата’“, истакао је Мурадов.
Министарство одбране Русије раније је одржало презентацију из које произилази да су Сједињене Америчке Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, а које су учествовале у америчком војно-биолошком програму и бавиле се, између осталог, узрочницима куге и антракса.
На територији Украјине формирана је мрежа од више од 30 биолошких лабораторија које су радиле у интересу Пентагона, саопштио је раније начелник Трупа за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов. Све за наставак америчког војно-биолошког програма већ је склоњено из Украјине након почетка специјалне војне операције Русије, рекао је он.
Русија у вези са чињеницама о војним биолошким активностима САД у Украјини не искључује могућност покретања механизма консултација у оквиру Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Коментаришући информације о биолошким лабораторијама које финансирају САД у Украјини, портпарол кинеског Министарства спољних послова Жао Лиђијан позвао је Вашингтон да разјасни своје активности о биолошкој милитаризацији у земљи и иностранству.
Знак за биолошку опасност - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
РУСИЈА
Микробиолог: САД претвориле Украјину у суперполигон за стварање биолошког оружја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала