- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Микробиолог: САД претвориле Украјину у суперполигон за стварање биолошког оружја

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаЗнак за биолошку опасност
Знак за биолошку опасност - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе претвориле су Украјину у прави суперполигон за тестирање средстава и метода вођења биолошког рата, чиме су прекршиле конвенцију о забрани развоја, производње и складиштења биолошког и токсичног оружја, сматра микробиолог и бивши члан Комисија за биолошко и хемијско оружје УН Игор Никулин.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Украјина је фактички претворена у ‘суперполигон’ за развој технологија везаних за биолошко оружје“, рекао је Никулин за Спутњик.
Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе су тамо развијале своје најновије технологије биолошког оружја на најразличитијем генском фонду – на људима, животињама и биљкама, и као резултат тога, у Украјини су од 2014. године избијале болести, чак су беснеле и епидемије.
„Појављивале су се и плућна куга, антракс и свакакве егзотичне болести типа Ку грознице. Односно, ово указује на то да САД и Украјина у потпуности прекршиле Конвенцију о забрани биолошког и токсичног оружја. Развијале су нове врсте оружја, производиле га и складиштиле, кршећи све три заповести које чине конвенцију“, објаснио је Никулин.
Лого Светске здравствене организације на улазу у њено седиште - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
СВЕТ
СЗО препоручила Украјини да уништи опасне патогене у лабораторијама
Већ сада је јасно да су у Украјини припремљене стотине литара течности култура за узгој опасних патогена.
„Јасно је да то није никаква лабораторијска, већ права индустријска производња“, закључио је стручњак.
Он сматра да су Сједињене Америчке Државе могле да искористе птице као средство за доношење опасних болести у Русију. Управо за то су, под руководством Американаца, у Украјини спроведена одговарајућа истраживања.
Као што се види из докумената које је објавило Министарство одбране Русије, у Украјини су вршена истраживања везана за вирус птичијег грипа, укључујући и његов сој Х5Н1, који се сматра најопаснијим у смислу стицања нових својстава која могу изазвати светску пандемију. Такође треба обратити пажњу и на чињеницу да се, како је саопштило Министарство, у Украјини радило на појачавању патогених својстава микроба, објаснио је експерт.

„Односно, методама генетског инжењеринга било би могуће створити борбене сојеве. Американци су могли намерно да заражавају дивље птице како би оне одлетеле на територију потенцијалног непријатеља, а то је за Сједињене Америчке Државе Русија“, истакао је Никулин.

Министарство одбране Русије раније је одржало презентацију из које произилази да су Сједињене Америчке Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, а које су учествовале у америчком војно-биолошком програму и бавиле се, између осталог, узрочницима куге и антракса.
На територији Украјине формирана је мрежа од више од 30 биолошких лабораторија које су радиле у интересу Пентагона, саопштио је раније начелник Трупа за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов. Све за наставак америчког војно-биолошког програма већ је склоњено из Украјине након почетка специјалне војне операције Русије, рекао је он.
Русија у вези са чињеницама о војним биолошким активностима САД у Украјини не искључује могућност покретања механизма консултација у оквиру Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Коментаришући информације о биолошким лабораторијама које финансирају САД у Украјини, портпарол кинеског Министарства спољних послова Жао Лиђијан позвао је Вашингтон да разјасни своје активности о биолошкој милитаризацији у земљи и иностранству.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
РУСИЈА
Небензја позвао Европу да размисли о стварној опасности од биолабораторија у Украјини /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала