- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пленковић о паду летелице: Ово не можемо толерисати, НАТО није реаговао

© AP Photo / Francisco SecoАндреј Пленковић
Андреј Пленковић - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
Пратите нас
Хрватски премијер Андреј Пленковић и чланови Владе обишли су место пада беспилотне летелице у Загребу, где је у току истрага. Он је рекао да се не зна још чија је летелица, да је реч „о озбиљној претњи и да НАТО није реаговао“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Андреј Пленковић је након обиласка места пада летелице рекао да је она очито лансирана на територију Украјине, али да се не зна у чијем поседу је била. Сви кажу да није њихова, него да је неко други, додао је хрватски премијер.
„Можемо рећи да смо у овој великој и озбиљној несрећи имали јако пуно среће, то јест да нико није настрадао осим оштећења 40-ак аутомобила овде на паркингу“, навео је Пленковић.
Истакао је да је још јуче упознао све лидере ЕУ о томе што се догодило и упутио писмо генералном секретару НАТО-а, назначивши да се овако нешто може догодити у неком другом граду.

„Ово је теоретски могла бити и Будимпешта, Љубљана, Братислава и тако даље. Сада је важно да појачамо, интензивирамо сарадњу“, поручио је Пленковић.

„Је ли ово било случајно, је ли била грешка, је ли било намјерно, то у овом тренутку не знамо“, додао је хрватски премијер, преноси РТС.
Указао је и да ће покушати да ископају летелицу и виде има ли у њој неких вредних података, али и да ће комуницирати са свим државама за које сматрају да могу помоћи са информацијама.
Наглашава и да ово упућује на потребу тешње сарадње унутар самог НАТО-а.
„Овакву ситуацију више не можемо нити толерисати нити би се она требала догодити. Овако нешто је била врло чиста и јасна претња на коју треба реаговати. Према томе, ми ћемо ову тему дигнути у свим телима НАТО-а и ЕУ, још детаљније обавестити о свему ономе што знамо и радити на томе да подигнемо спремност, не само нас, него и других, да се учинковито и брзо реагује како би се овакве летелице неутрализовале на неко сигурно место, а не да долете и онда падну на практички главни град у јако густо насељен део града“, додао је Пленковић.
Данас се очекује извлачење дела летелице.
РЕГИОН
Хрватски медији: Летелица прошла поред мађарске нуклеарке, у земљи се задржала 40 минута
Руска амбасада - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
РЕГИОН
Руска амбасада у Хрватској о паду летелице: Немамо такве дронове од 1991. године
Полиција, Хрватска, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
РЕГИОН
Хрватски медији: Беспилотна летелица пала у Загребу и направила кратер, пронађена два падобрана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала