- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Узорак са Месеца пола века је био запечаћен, сада ће коначно бити отворен

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаПомрачење Месеца
Помрачење Месеца - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
Пратите нас
Овог месеца истраживачи свемирске агенције НАСА коначно отварају контејнер са узорком месечевог тла који је прикупио астронаут мисије „Аполо 17“ пре 50 година.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

У вакуумски затвореном контејнеру, чији је садржај прикупљен у децембру 1972. године, налази се камење и тло из наслага клизишта у долини Таурус-Литров на Месецу и, ако научници имају среће, може да садржи и неке трагове лунарног гаса, наводи агенција у саопштењу.
Зашто сада отварати узорак стар 50 година? Јер је чак и тада Аполо тим је знао да ће наука и технологија наставити да напредују далеко изнад онога што је било могуће 1970-их, чак и ако престану лунарне мисије са људском посадом. „Аполо 17“ је, иначе, био последњи пут када су људи крочили на Месец, пише портал „Лајвсајенс“.
Наравно, научници су били у праву. Сада су истраживачи започели вишенедељни процес лаганог пробијања запечаћене цеви од 1,5 са 14 инча (4 са 35 центиметара) користећи уређај који научници Европске свемирске агенције (ЕСА) називају „отварач за конзерве за Аполо“, дизајниран за само ову сврху.
Када су астронаути сакупили узорак са површине Месеца 1972. године, дно контејнера је било изузетно хладно, наводи НАСА, што вероватно значи да узорак садржи испарљиве супстанце - супстанце попут воденог леда и угљен-диоксида које би испариле на нормалним температурама.
Ако истраживачи могу да издвоје ове гасове из узорка, онда могу да их проучавају савременом опремом за спектрометрију масе, односно алатима за мерење и анализу појединачних молекула. Ово би могло да пружи истраживачима увид у геолошку историју Месеца.
„Свака гасна компонента која се анализира може помоћи да се исприча другачији део приче о пореклу и еволуцији испарљивих материја на Месецу и унутар раног Сунчевог система“, каже научница ЕСА Франческа Мекдоналд, вођа научног тимана заједничком пројекту са НАСА-ом, наводи се у саопштењу.
Анализа ће такође помоћи у припреми астронаута за предстојеће мисије „Артемис“, које ће вратити људе на Месец први пут од „Апола 17“, наводи НАСА.
Астронаути Артемиса планирају да слете на лунарни Јужни пол, где ће прикупити запечаћене узорке хладног лунарног тла који ће, надамо се, још више унапредити научно разумевање еволуције Месеца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала