- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски предлаже Јерусалим за преговоре Москве и Кијева: Украјина не жели да ратује

© REUTERS / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да су руски и украјински представници током серије преговора почели „да говоре, а не да постављају ултиматуме“. Према његовој оцени, Јерусалим би био добра платформа за наставак преговора Москве и Кијева.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Група украјинских и руских представника разговара о разним питањима, почели су о нечему да говоре, уместо само да избацују ултиматуме“, рекао је Владимир Зеленски иностраним новинарима.
У Белорусији су већ одржане три рунде преговора Москве и Кијева о решавању кризе у Украјини.
Председник Украјине је рекао да се нада да ће процес мира бити започет у пракси, а не само на речима. Он је истакао да ће победа за Украјину бити очување самосталне нације и додао да то зависи од преговора.
„Победа за нас јесте да остане Украјина, да остану Украјинци, да људи буду живи, да овај народ никуда не оде... Дакле, победа у овом рату, наравно, зависи од разговора и дијалога. А победа, као што сам вам рекао, јесте да сачувамо нашу нацију, да сачувамо себе емотивно, да останемо независни и са својим вредностима које данас бранимо“, рекао је Зеленски.

Украјина не жели да ратује, то треба да се запише у документу са нашим суседима

„После овог рата не желимо више да се боримо. И то би требало да буде у документу, са озбиљним државама, са нашим суседима, јер видите какве суседе имамо... А тамо, у овом документу, треба да буду све безбедносне гаранције за нашу државу“, рекао је Зеленски и поновио да су Кијеву неопходне гаранције безбедности не само од Русије него и од западних лидера.
Према оцени Зеленског, премијер Израела Нафтали Бенет могао би да одигра важну улогу у решавању ситуације у Украјини.

„Разговарао сам с Бенетом и рекао сам данас да није у реду да се састанак одржава у Русији, Белорусији. Не говорим о техничким састанцима, говорим о састанцима лидера. Израел може бити таква земља, и Јерусалим", рекао је Зеленски.

„Када говоримо о безбедносним гаранцијама за Украјину, да ли мислим да Израел треба да буде међу тим земљама? Дефинитивно... Позитивно гледамо на посредовање било кога, мада Бенет није било ко, он може да игра важну улогу“, рекао је председник Украјине.
Зеленски је, такође, рекао да су Украјини потребни системи противваздушне одбране и да је Кијев спреман да их купи, макар и на кредит.
„Учинили смо све да бисмо одговорили на питање алтернативе зони забране летова", додао је Зеленски.
Према његовим речима, у Украјини је од почетка специјалне операције Русије погинуло око 1.300 украјинских војника.
Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са шефовима ДНР А. Захарченком и ЛНР И. Плотницким - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
РУСИЈА
Путин: Националистички батаљони систематски ремете операције за спасавање становништва
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала