Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Др Миљко Ристић: Свињско срце биће пресађивано људима и у Србији

CC0 / Pixabay / Хирургија
Хирургија - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
Пратите нас
У току 2022. године на универзитетској клиници бити урађена трансплантација свињског срца пацијенту у Србији, рекао је познати српски кардиолог проф. др Миљко Ристић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Американац Дејвид Бенет (57) који је у јануару примио генетски измењено свињско срце, умро је у уторак. Бенет је био први пацијент икад који је примио животињски орган, генетски модификован како би се спречило да га људски организам одбаци.
„Тај покушај пресађивања који је спроведен је оставио доста одјека у свету и пацијент је ипак живео две месеца. Потребно је време да се превазиђу све препреке. Није ствар у техници извођења операције. За главно лечење после су одговорни имунолози“, рекао је проф. др Миљко Ристић, координатор за кардиологију Министарства здравља Републике Србије.
Ристић је објаснио и да ово није нова метода.
„Ово узимање срца од свиње није ништа ново. Ми имамо већ срчане залиске које уграђујемо од свиње људима који живе и до 20, 30 година после трансплантације. Изгледа да органи свиње одговарају људском организму. Никада нисмо приметили да је дошло до одбацивања тог залиска од свиње. Пацијент живи јако дуго без икакве имуно-терапије“, рекао је др Миљко Ристић.
Др Ристић каже да је проблем мањка донора допринео да се покуша подухват пресађивања срца свиње пацијенту у Србији.
„Проблем мањка донора је проблем који се није превазишао деценијама. Раније је било потреба за срцем око 50.000 кандидата у целом свету, а сада се тај број нових пацијената попео на 100.000. То је енорман број. Само 5.000 донора имате у свету. Годишње у Србији око 55 одсто оних који летално заврше су били срчани пацијенти, а на другом месту су онколошки пацијенти“, рекао је др Миљко Ристић, преноси Курир.
Хирурзи - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
СВЕТ
Умро први човек којем је недавно пресађено свињско срце
Прасићи  - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
ДРУШТВО
Револуција у светској медицини: Хоће ли човек пристати да му у грудима куца срце свиње
Пресађивање срца генетски модификоване свиње у човека - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
СВЕТ
Револуционарни поступак: Човеку пресадили срце генетски модификоване свиње /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала