- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како укротити наелектрисану косу

CC0 / Pixabay / Бујна коса — илустрација
Бујна коса — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
Пратите нас
Наелектрисана коса је проблем који се више јавља током хладног периода године, када праменови косе као да учествују у некој врсти научног експеримента.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Електрицитет настаје када дође до трења два различита материјала, па се електрони преносе с једне површине на другу. Међутим, на површини која не проводи добро електричну енергију (попут косе), ствара се наелектрисање, те електрони остају тамо, јер немају куда да оду.
Као епилог тога, коса штрчи, односно добија неуредан, наелектрисан изглед. Стручњаци откривају како да наелектрисана коса постане ствар прошлости.

Уље авокада

Сува коса главни је кривац за појаву електрицитета. Управо због тога, изузетно је важно да не дозволите да се ваше власи превише исуше. Стручњаци кажу да је кључ за одржавање хидратације употреба производа који укључују уље авокада. Док делује као хидратантна крема за суву косу, уље авокада може допринети и затварању кутикуле, штитећи власи од будућег ломљења.
Осим тога, оно обилује есенцијалним масним киселинама, минералима и антиоксидансима, који су сјајни за власи.

Уље макадамије

Власи ћете укротити ако загладите косу од корена до крајева уљем макадамије. Ово уље не само да помаже у елиминисању електрицитета, већ косу и влажи и чини је сјајном.
Задржавајући влагу, оно доприноси и заштити суве, ломљиве косе од даљих оштећења.
Балзам који се не испира
Слично додавању хидратантних уља вашој коси, и дубоко кондиционирање власи може да смањи статички електрицитет.
Када је ваша коса интензивно хидрирана и нахрањена, већа је вероватноћа да се нећете борити против наелектрисаних власи.

Заштите власи од топлоте

Препарати за заштиту од топлоте доприносе очувању влаге и спречавању оштећења од топлоте, која има тенденцију да исушује косу узрокујући наелектрисаност власи. Идеја да заштитите косу од топлоте увек је добра, посебно уколико редовно користите електричне апарате за стилизовање.

Без пластичне четке

И ваша четка може бити разлог статичког наелектрисања. Наиме, чешљање изазива трење између косе и чекиња четке, што генерише статички електрицитет.
Пластична четка има тенденцију да ствара више статичког електрицитета, због чега би било добро да је замените дрвеном или оном с природним влакнима.

Јонски фен

Препоручује се и јонски фен за косу, јер они неутралишу статички електрицитет, а и брже суше косу. Ова врста фена функционише тако што шаље позитивно наелектрисане јоне, који неутралишу негативно наелектрисане електроне у коси.
Кад се супротно наелектрисани јони сретну, позитивни јони неутралишу електроне, елиминишући електрицитет, пренео је портал „Лепота и здравље“.
Девојке у шопингу - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
ДРУШТВО
Зашто жене никад „немају шта да обуку“
поврће - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
ДРУШТВО
Како се правилно пере воће и поврће?
Нојева барка (1846) – Едвард Хикс - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
ДРУШТВО
Мојсијева илузија: Трик на који наседне 80 одсто испитаника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала