- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пентагон: Не видимо „неминовну“ претњу хемијског или биолошког напада у Украјини

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗграда Пентагона са америчком заставом
Зграда Пентагона са америчком заставом - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
Пратите нас
Вашингтон не виде знаке „неминовну“ опасност од хемијског или биолошког напада у Украјини, али помно прати ситуацију, изјавио је портпарол Пентагона Џон Кирби.
„Овде не улазимо у обавештајне процене. Настављамо помно да пратимо, веома пажљиво. Уобичајено је да Руси криве вас за оно што сами планирају да ураде. Али опет, нисмо видели ништа што би указивало на то да је хемијски или биолошки напад сада неизбежан“, рекао је Кирби за телевизију „Еј-Би-Си“.

У ракетираном центру за обуку код Лавова није било Американаца

Истовремено, Кирби тврди да нико од Американаца није радио у центру за обуку у близини украјинског града Лавова, који је, према писању медија, ракетиран.

„Тамо није било америчких војника, уопште, Американци нису радили у овом објекту за обуку. Отишли ​​смо, као што знате, пре неколико недеља“, рекао је он.

Кирби је додао да је Пентагон упознат са штетом која је причињена објекту и покушава да сазна детаље од украјинских власти, које говоре о најмање 35 погинулих.
Америчке власти су раније изнеле тврдњу да би Русија наводно могла да користи отровне супстанце у оквиру операције „под туђом заставом“, али нису пружиле никакве доказе.
Претходно је портпарол руског Министарства одбране, генерал-мајор Игор Конашенков изјавио да би украјински националисти могли да припреме провокацију са коришћењем отровних супстанци и да припишу своје активности руским снагама. Према његовим речима Конашенкова, украјински националисти су у ноћи 9. марта допремили око 80 тона амонијака у село Золочев северозападно од Харкова. Према речима становника који су напустили село, националисти их обучавају како да правилно поступе у случају хемијског напада, навео је портпарол.
Зграда Организације за забрану хемијског оружја у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
РУСИЈА
Русија шаље ОЗХО документе о могућој провокацији Кијева хемијским оружјем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала