- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Америчко признање: Нови НАТО „мозак“ против Русије у - Албанији

© AP Photo / Rahmat GulАмеричка база Баграм у Авганистану
Америчка база Баграм у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
Пратите нас
Дуго најављивана америчка база за специјалне операције и званично је почела са радом у Албанији, а према наводима пре свега америчких али и албанских медија њен главни задатак ће бити супротстављање јачању руског утицаја.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Ова база, како је најављено раније, неће имати више од 15 људи али ће, како се тврди, бити „мозак“ НАТО пакта односно, свих потенцијалних операција које се буду одвијале у овом делу света, а и шире.

За контролу Срба и Русије

Срђан Перишић, професор геополитике, и генерал-мајор у пензији Митар Ковач деле мишљење поводом отварању нове америчке базе у Тирани да НАТО има неки врсту параноје да су све државе које нису чланице НАТО државе под руским утицајем. Чињеница да постоји сукоб између Украјине и Русије, сагласни су оба саговорника Спутњика, додатно тера НАТО да буде агилнији.
„Јачање присуства НАТО у Црном мору“: Амерички ловци Ф-15 стигли у Румунију - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
РЕГИОН
Померање НАТО-а ка истоку: Нова америчка база у Албанији логистичка централа за Балкан
Перишић подсећа да су на Балкану остале само Србија и Босна и Херцеговина које нису у НАТО, а НАТО, како каже, себи не сме да дозволи „рупе“ у систему.
„Ова ситуација сада прилично подсећа на намеру Хитлера да окупира СССР, када је схватио да ће пре тога морати да покори Балкан, јер су схватили да не могу на Русију, докле год на Балкану постоји нека „слободна територија“ која је она, ако ничим друго, а оно мислима повезана са Русијом,“ каже Перишић.

„Мозак“ НАТО трупа у региону

Наш саговорник каже да је Албанија намерно одбрана јер, како додаје, постоје студије од пре неколико година, које говоре да су Албанци једини народ који је без поговора предан америчким и атлантистичком циљевима.
„Ако би сад Американци хтели, добровољно би се бар 100 000 Албанца пријавило да ратује за америчке интересе било где у свету, поготову против Русије . Американци имају анализе где се јасно ослањају на тај податак,“ каже он.
Професор др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији, каже да није спорно и да је препознатљиво према више индикатора да Америка помаже и подстиче у сваком смислу великоалбанске интересе, а заузврат добија слепу лојалност Албанаца.
„Под тим плаштом борбе против тзв. руског малигног утицаја они се боре у суштини против наводног српског малигног утицаја на простору Балкана без обзира што јавно истичу да су вољни да раде са нама и да немамо неспоразума, већ да треба да будемо њихов партнер на Балкану,“ сматра Ковач.

НАТО хоће чврст обруч на Балкану

Америка нема проблем на Балкану ни са једним другим народом сем са Србима, а доказ да нас желе да држе чврсто у обручу је чињеница да на веома малом простору имамо доста и америчких војника, и њихових база.
„Они у суштини изграђују оперативну димензију кроз те три базе, две у Албанији сада, и Бондстил на Косову, а може их бити и још са офанзивним и дефанзивним системима који су усмерени према истоку Европе и Азији. Ако томе додамо њихову иницијативу око увлачења КиМ У НАТО онда нам је јасно да је тај простор стратешки дугорочно изабран за њихове снаге,“ напомиње Ковач.
Какао сада ствари стоје са украјинском кризом, они сада разматрају, тачније, каже Ковач, бирају стратешки простор који је за њих важан на Балкану.

Намере открили амерички новинари

Америчка амбасадорка у Албанији Јуриј Ким рекла је да постоји више разлога за америчко војно присуство на Балкану, похваливши албанске власти што никада нису оклевале да распореде америчке снаге на својој територији.
Тенкисти са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
РЕГИОН
Нова америчка база у Албанији сигнал и за Русију
„Нисмо могли да тражимо јачег и лојалнијег пријатеља и савезника. Наше билатералне везе су важније него икад“, истакла је тзв. амбасадорка КиМ на церемонији у Тирани, уприличеној поводом активирања команде специјалних снага.
Албански министар одбране Нико Пелеши навео је да ће Албанија искористити ову прилику да повећа стандарде својих оперативних снага. Моћи ћемо да се боримо заједно ако се укаже потреба, као што смо радили у Авганистану и шире, рекао је Пелеши.
Амерички медији су пре месец дана покушали да расветле шта се крије иза акције Американаца да успоставе базу својих специјалних оперативних снага (SOCEUR) у Албанији.
Америчка морнарица - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2020
Свевидећи НАТО: Шта се крије иза радара високог домета који из Албаније надгледа Србију
Амерички портал „Бизнис инсајдер“ посветио је подужи чланак бази у Албанији, и њену мисију повезује са Русијом. Према наводима тог медија, Москва може да покуша са дестабилизујућим сценаријима у региону, а америчке специјалне снаге биће ангажоване у различитим мисијама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала