- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ДНР: Украјинци не дозвољавају ватрогасцима да приђу хемијском комбинату који гори

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаВатрогасно возило
Ватрогасно возило - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
Пратите нас
Украјинске снаге блокирају прилаз хитним службама за гашење пожара у хемијском комбинату за прераду угља и производњу кокса у Доњецкој области, саопштила је Народна милиција ДНР.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Гашење пожара је отежано јер јединице 'Десног сектора' (организација забрањена у Русији) и 25. Ваздушно-десантна бригада блокирају прилаз хитним службама“, прецизира се у саопштењу.

Портпарол Народне милиције ДНР Едуард Басурин назвао је паљење коксаре Авдејевка ратним злочином.
„Хајде одмах да утврдимо да се ради о ратном злочину. То није никаква диверзија. То је прави ратни злочин против цивилног становништва... После подметања пожара тамо није дозвољено да приђе ни Министарство за ванредне ситуације ни неке специјалне групе које би могле да угасе пожар. ‘Десни сектор’ (забрањен у Русији) и 25. ваздушно-десантна бригада Украјине непосредно учествују у томе... Ово је прави ратни злочин и нико не дозвољава да се угаси“, рекао је Басурин за „Први канал“.
Раније су су извори у руском Министарству одбране саопштили да су припадници украјинских националистичких батаљона у повлачењу извели диверзију у хемијском комбинату за прераду угља и производњу кокса у Доњецкој области. Како је наведено, у фабрици је избио пожар који је немогуће угасити, јер се борбе настављају, а оштар отрован дим шири се ка околним насељима.

Специјална војна операција

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Руски војни камион  - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
РУСИЈА
Украјина: Примирје најкасније у мају, руска војска контролише нуклеарке Чернобиљ и Запорожје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала