- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милановић тражи набавку ПВО: Научили смо – чланица смо НАТО, али о својој безбедности бринемо сами

© Tanjug / FOTO HINA/DANIEL KASAPХрватски председник Зоран Милановић
Хрватски председник Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
Пратите нас
Хрватски председник Зоран Милановић затражио је данас од владе да хитно обезбеди средства за противваздушну одбрану, коју, како је рекао, Хрватска тренутно нема.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Милановић је на конференцији за новинаре поводом пада беспилотне летилице прошле седмице у Загребу рекао да не може и не жели да одговара за некомпетентност, незнање и неинтелигенцију одређених људи.
Он је навео да није тајна да Хрватска нема противваздушну одбрану на шта је, како је казао, упозоравао још пре три месеца, преноси ХРТ.
„Набавите прво најјефтиније и најједноставније системе који се могу набавити, а онда сложеније“, рекао је хрватски председник.
На питање о систему Патриот, Милановић је рекао да о томе нема говора, јер је то прескупо.
„Ко ће радити на систему Патриот, кондуктери ЗЕТ-а, ви, ја? То је неозбиљно. Иду по Патриот, ма немој. Шта ће нам Патриот? Да ли нас Хезболах напада сваки дан“, упитао је Милановић.
Одлуку да се обрати јавности донео је, како је навео, након брифинга с начелником Главног штаба и директорима обавештајних агенција и командантом ратног ваздухопловства. Позвао је све који имају информације из истраге о паду летилице у Загребу прошле седмице да о томе ћуте.
Он је додао да је истрага о паду летилице у току и да, како је казао, о детаљима тог инцидента не би говорио.
„Позвао бих друге који се обраћају медијима испред кратера сваких 15 минута да то не раде, а нарочито да не иду тамо без потребе“, рекао је Милановић.
Подсетио је да је пројектил прелетео Мађарску.
„Догодило се. Исто тако верујемо да се ништа слично неће догодити. У контакту смо с мађарском страном, али ту се више не може ништа битно променити. Научили смо нешто из овога, чланица смо НАТО-а, али о властитој безбедности рачуна водимо искључиво ми“, рекао је Милановић и истакао:
„Зато под хитно тражим да се нађу средства да се ти системи изворно у што краћем року ојачају оним средствима и оруђима којима се могу ојачати, а онда да се у неком средњорочном року, да се за потребе хрватске националне безбедности набаве одговарајући системи, који нису гаранција апсолутне сигурности, али одређене сигурности јесу, јер апсолутне сигурности нема“.
Инцидент са падом летилице је оценио „опасним и ружним“.
„Молим све који имају сазнања из истраге, да о томе ћуте“, хрватски председник и истакао да је јавност у Хрватској сигурна.
На питање да ли се ради о авиобомби, Милановић је рекао да је то питање за министра одбране Мариа Баножића.
„Таквих експерата које сам видео последњих дана, то је надмашило хрватске ресурсе”, рекао је Милановић.
Прецизирао је да је бомба теоретско питање и ствар истраге.
„Не могу са сигурношћу да кажем ни да ли је та летилица долетела од стране украјинских снага. Не можемо бити потпуно сигурни. Вероватно нећемо то никад знати зато што и ако прикупимо материјалне доказе, не можемо очекивати да то Украјина призна. Ратно је стање“, упозорио је Милановић.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
СРБИЈА
Вучић о паду дрона у Загребу: Требало би нам само пет минута да га оборимо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала