- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија ограничава извоз житарица и шећера

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаПродаја хељде у продавници у Симферопољу
Продаја хељде у продавници у Симферопољу - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
Пратите нас
Министарство трговине потписало је акт о забрани извоза из Русије белог и жутог шећера до 31. августа, као и пшенице, ража, јечма и кукуруза до 30. јуна 2022. године како би сачувала стабилност на унутрашњем тржишту, рекла је потпредседница Владе Русије Викторија Абрамченко на Телеграм каналу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Она није навела тачан датум почетка примене мере, али су у Министарству пољопривреде саопштили „Интерфаксу“ да забрана може бити уведена од 15. марта.
Како је појаснила Абрамченко, извоз житарица у оквиру извозне квоте према одређеним лиценцама ће бити дозвољен.
„Привремена забрана извоза се не односи на културе које се извозе из Русије на основу једнократних лиценци за извоз“, наводи се у документу.
Једнократне лиценце издаје Министарство трговине за извознике житарица који су добили удео у квоти. Квота за извоз житарица важи у Русији од 15. фебруара 2022. године. Њен обим је 11 милиона тона, међу којима је осам милиона тона пшенице. То се не односи на испоруке у земље Евроазијског економског савеза.
Испоруке житарица у земље Евроазијског економског савеза значајно су порасле у односу на 2021. годину.
Како је саопштено, Русија је од 1. јула 2021. до 10. марта 2022. године извезла 28,1 милиона тона житарица, што је за 30,3 одсто мање него годину дана раније. Извоз пшенице смањен је за 30,9 одсто, на 23 милиона тона, јечма за 34,7 одсто, на 2,9 милиона тона, кукуруза за 21,7 одсто, на 1,8 милиона тона.
Према подацима експерата, у земље-чланице Евроазијског економског савеза се сваке године испоручује два до три милиона тона житарица. Током 2021. године Русија је извезла 440 хиљада тона шећера.
Одлуку о увођењу привремене забране на извоз житарица и шећера одобрила је комисија за царинско-тарифну и нетарифну регулативу, заштитним мерама за спољну трговину Русије на заседању 10. марта.
Поглед на Москву - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2022
РУСИЈА
Руски министар финансија: Економија Русије ће издржати све санкције Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала