- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ко прави панику: Пропагандни гасни рат против Бугарске и Србије

© Sputnik / Лола ЂорђевићКомпресорска станица "Велика Плана" на траси гасовода Балкански ток
Компресорска станица Велика Плана на траси гасовода Балкански ток - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Коментар бугарског стручњака за енергетику да ће Софија обуставити транзит руског гаса Балканским током од турске до српске границе, због тога што „Гаспром“ наводно инсистира да „Булгартрансгасу“ транзитну таксу плати у рубљама показује да је у рату и љубави све дозвољено.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите ина каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

Пропраћена са низом поштапалица типа „ако“, „највероватније“, „уколико“ ова пропагандна акција, осмишљена да изазове панику, уперена је против Русије али и Бугарске и Србије.
Неће доћи до прекида дотока гаса из Бугарске у Србију гасоводом Турски ток. Изјаве о томе део су пропагандног рата који траје, а на чијој мети су Бугарска и Србија, рекао је данас Душан Бајатовић, директор „Србијагаса“ коментаришући пометњу коју је најава Руса да ће за хартије од вредности плаћање бити у рубљама, због замрзавања девизних средстава у иностранству, а коју су неки у Бугарској „рефлектовали” и на међусобне енергетске трансакције.

Информациони рат

Изјава Мартина Владимирова, бугарског енергетског експерта из Центра за проучавање демократије у Бугарској за Бугарски радио (БНР) да Бугарска има право да обустави транзит руског природног гаса ако не прими наплату по уговору (у доларима) изазвала је велику пометњу.
Бугарска има право да обустави транзит ако не прими уплату по уговору, рекао је 11. марта енергетски стручњак из Центра за проучавање демократије.
Владимиров је коментарисао могућност да „Гаспром“ транзит гаса кроз Бугарску плаћа у рубљама, а не у доларима. И, окарактерисао је то као разлог за обуставу транзита. Рекао је да Бугарска може да остане без две милијарде евра улагања у Турски ток ако „Гаспром“ буде желео да плати транзит руског плавог горива у рубљама.
У Бугарским медијима, међутим, нема информација о томе да је „Гаспром“ то тражио. Они се баве темом најављеног поскупљења гаса за више од 50 одсто.
Нема ни званичне изјаве некога од представника бугарских енергетских компанија, нити власти – ни о томе у којој валути ће се плаћати транзит гаса нити да се размишља о обустави транзита Балканским током од турске до српске границе.

Шта је рекао Владимиров?

Бугарска има право да обустави транзит руског природног гаса ако не прими наплату по уговору, рекао је за БНР Владимиров 11. марта.
Раније је амбасадорка Русије Елеонора Митрофанова подсетила да је Бугарска међу 48 земаља на листи непријатељских земаља Москве, што значи да ће сва плаћања овој земљи бити вршена у рубљама. Владимиров је додао да Бугарској прети губитак од две милијарде лева улагања у Турски ток, уколико „Гаспром“ буде желео да плати транзит руског плавог горива кроз нашу земљу у рубљама.
„Бугарска не сме да подлегне притиску Москве и свака акција на поновном преговарању о гасним уговорима мора да буде координирана са Бриселом“, рекао је за БНР овај стручњак.
Према његовим речима, највероватније у уговору о транзиту руског гаса кроз Бугарску пише да се плаћања врше у доларима:
„Оно што „Гаспром“ може да искористи је, вероватно, клаузула више силе и то је изједначавање санкција са таквом околношћу, што захтева промену услова уговора са „Булгартрансгазом“ за транзит плавог горива“, објаснио је Владимиров сугеришући да руски добављач гаса може понудити компензације.
„„Булгаргаз“ плаћа у доларима потрошњу руског природног гаса по дугорочном уговору са „Гаспромом“ и на тај начин се може пребити транзит који „Булгаргаз“ добије као плаћање од „Гаспрома“. Али, то мора да се измири преко „Бугарског енергетског холдинга“, који је налогодавац оба гасна предузећа“, појаснио је Владимиров.
Овај експерт коментарише, такође, да је изложеност „Булгартрансгаза“ „Гаспрому“ огромна.
„„Булгартрансгаз“ је направио огромне инвестиције. Уложио је више од две милијарде лева у изградњу Турског тока на бугарској територији. Ова средства ће бити надокнађена кроз плаћање транзитних такси од „Гаспрома“. Тако да је изузетно ризично пристати на примање плаћања у рубљама, када рубља пропадне на међународним берзама“, закључује Владимиров.

Нема званичне најаве прекида транзита

Ни тада а ни данас нема званичне најаве прекида транзита руског гаса кроз Бугарску. Као што нема ни званичног захтева „Гаспрома“ да се у овим енергетским аранжманима послује у рубљама.
Треба, међутим, имати у виду да Бугарска „Гаспрому“ гас плаћа у доларима, тако да сигурно постоји могућност „пребијања“ ових плаћања. Тим пре што би без руског гаса Бугарска била у великом проблем, не само због коришћења овог енергента за грејање јер се гас користи и у индустрији. А Бугарска добија веома мале количине гаса из Грчке, које никако не могу надоместити количине које стижу у Балкански ток из Турске гасоводом Турски ток.
Како земље ЕУ за сада нису обуставиле куповину руског гаса, а транзит овог енергента се обавља кроз све гасоводе из Русије ка Европи за сада нема опасности од тога да Србија остане без овог енергента.

Неко прави панику

Истичући да се прекид дотока гаса кроз Бугарску „неће десити из простог разлога што је гас берзанска роба. Увек можете неком количином гаса да платите транспорт. Ја чак мислим да они то компензују, али неће да кажу“, рекао је Бајатовић за ТВ Хепи.
Како је оценио, нема никакве сумње да са берзанском робом, која је исто што и новац, може платити транспорт гаса без увођења рубље у такву трансакцију.
„Нема уопште потребе да разматрамо те геополитичке изјаве, које се користе у информационом рату . Ја сам чак сигуран да је то неко пустио да би се правила паника у региону. Између осталог, притисак је на Бугарску и на Србију“, коментарише Бајатовић.
Указујући да би Бугарска била у проблем да обустави транспорт гаса, јер би остала без овог енергента, Бајатовић је прокоментарисао и то да ни „Гаспрому“, односно, Русији није у интересу да остане без прихода од извоза гаса.
Све скупа „европска једначина снабдевања гасом не може се решити без руског гаса најмање у наредних седам година“, закључио је Бајатовић истичући да је добро што ових дана цене гаса на европским берзама падају, као и цене сирове нафте, чија цена је у нафтној формули за цену гаса.
Добро је, свакако и то што су купци гаса, међу којима је и Србија, са „Гаспромом“ договорили да гас плаћају еврима, а не доларима. А када се још европски купци гаса одлуче да размишљају својом главом, а не по диктату Вашингтона за очекивати је да руски енергенти европским купцима појефтине. А биће мање битно да ли се роба плаћа еврима или доларима, пише портал „Енергија Балкана“.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Бајатовић: Неће доћи до прекида дотока гаса из Бугарске
Гасовод у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
РЕГИОН
Бугарски експерт: Одустајање од руског гаса би за нас представљало погубну политику
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2022
СРБИЈА
Вучић: Србија спремна за сценарио ако ЕУ уведе забрану увоза гаса и нафте из Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала