- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија званично изашла из Савета Европе – одлука неће утицати на права и слободе руских грађана

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру
Заставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Русија званично излази из Савета Европе, али остаје отворена за сарадњу са члановима те организације, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Како се наводи, државе НАТО-а и ЕУ, злоупотребљавајући своју већину у Савету Европе, доследно претварају ту организацију у инструмент антируске политике, одбијајући равноправан дијалог, а 25. фебруара су донели дискриминаторну одлуку о суспендовању представништва Русије у статутарним телима Савета Европе.

„У таквим условима наша земља неће остати у Савету Европе. Генералној секретарки Марији Пејчиновић Бурић 15.марта ове године уручено је обавештење о изласку Русије из организације“, наводи руски ресор.

Министарство истиче да ће сву одговорност за уништавање заједничког хуманитарно-правног простора на континенту, за последице по Савет Европе који ће без Русије „изгубити своје европске координате, сносити они који су приморали Русију да начини овај корак“.
„Напуштајући Савет Европе Русија остаје отворена за прагматичну и равноправну интеракцију са члановима Организације на питањима од међусобног интереса и у оквиру конвенција у којима одлучимо да и даље учествујемо“, наводи руски МИП.
Такође се наводи да излазак Русије из Савета Европе неће утицати на права и слободе руских грађана.

„Руски Устав им то подједнако гарантује као и Европска конвенција за људска права. Одредбе главних уговорних правних аката Савета Европе укључене су у руско законодавство“, истиче се у саопштењу.

Министарство је саопштило да ће се наставити спровођење већ усвојених одлука Европског суда за људска права, „ако не противрече Уставу Русије“.
Такође се напомиње да је Русија потписница главних универзалних међународних споразума о људским правима који су склопљени у оквиру УН.

Како је рекао за Спутњик потпредседник Савета федерације Русије Константин Косачов, Русија ће „дефинитивно денонсирати Повељу Савета Европе, Европску конвенцију о људским правима и још четири конвенције (повеље), у којима је учешће предвиђено само за чланове Савета Европе“.

Како је додао, Русија ће вероватно денонсирати и конвенције Савета Европе које више нису у интересу Русије.
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
РУСИЈА
Савет Европе остаје без руских 33 милиона евра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала