- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници смислили „вакцину“ против сајбер претњи

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаГлобални напад вируса на рачунарске системе
Глобални напад вируса на рачунарске системе - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Руски научници развили су систем који користи процес 'имунизације' савремене информационе инфраструктуре за заштиту од сајбер напада, показују резултати студије објављени у научном часопису „Симетри“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Систем који су развили стручњаци Института за сајбер безбедност и заштиту информација Политехничког универзитета „Петар Велики“ у Санкт Петербургу (СПбПУ), омогућава брз одговор на упад уљеза у заштићени инфраструктурни објекат.
Како је за „Спутњик“ саопштено из сектора за односе са јавношћу универзитета, „приступ се заснива на идеји да за сваку неовлашћену акцију систем аутоматски генерише симетричан одговор који неутралише штету од акције или је минимизира“.
© Sputnik / Kirill Kallinikov / Уђи у базу фотографијаХакер за компјутером
Хакер за компјутером - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Хакер за компјутером
Научници су појаснили да су адекватност одговора и велика брзина његовог генерисања могући захваљујући обимној бази знања, укључујући сценарије сајбер напада и скупове одбрамбених реакција. Коришћење механизама вештачке интелигенције, према њиховим речима, омогућава оптимизацију избора најпогоднијих сценарија.
„Употреба биоинспирисаних принципа (принципа функционисања имунитета тела) за заштиту савремених техничких система не само да ће повећати ниво њихове безбедности, већ ће и надаље одредити принципе формирања техничких система отпорних на сајбер нападе“, рекао је Евгениј Павленко, сарадник на Институту у Санкт Петербургу.
Према његовим речима, резултати добијени математичким моделирањем потврђују ефикасност и одрживост приступа.
„Поред тога, експериментално је потврђена потреба за приоритетном заштитом критичних чворова, док имунизација некритичних чворова није значајно утицала на повећање нивоа заштите“, додао је научник.
Према речима стручњака, развој може наћи своју примену у индустријама попут енергетике и производње. Тренутни ниво развоја ових индустрија карактерише велика, често дистрибуирана, мрежна инфраструктура, присуство редундантних чворова и јасно дефинисане критичне компоненте, које су најчешће мета сајбер напада.
Из СПбПУ је саопштено да ће ово истраживање бити настављено у оквиру рада за који је добијена стипендија председника Руске Федерације за државну подршку младим руским научницима „Обезбеђивање информационе безбедности сложених система заснованих на вештачкој имунизацији“, додељене Евгенију Павленку.
Месец - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Тајна стаклених куглица: Шта је открио кинески ровер на тамној страни Месеца
Астероид у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Астероид величине аутобуса вечерас прилази Земљи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала