- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД неће уводити санкције руским пројектима везаним за обнову иранског нуклеарног програма

© AP Photo / Atomic Energy Organization of IranЦентрифуге у иранском нуклеарном постројењу Нетанц
Центрифуге у иранском  нуклеарном постројењу Нетанц - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Пратите нас
Америчке власти не намеравају да уводе санкције руским пројектима у нуклеарној области који се односе на обнављање иранског нуклеарног споразума, изјавио је портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Наравно, не намеравамо да уводимо санкције пројектима који се односе на повратак на споразум са Ираном о атому. Осим тога, нисмо спремни, не можемо и нећемо давати Русији никакве гаранције“, рекао је Прајс.
Портпарол Стејт департмента је приметио да су стране последњих дана успеле да постигну „значајан напредак“ у преговорима о иранском нуклеарном програму.

Ирански нуклеарни програм

Иран и међународна „шесторка“ су јула 2015. године постигли историјски Споразум о регулисању дугогодишњег проблема иранског нуклеарног програма, а Ирану су укинуте санкције УН, САД и ЕУ.
Споразум у свом основном виду није трајао ни три године: маја 2018. године САД су објавиле да се повлаче из Споразума и да обнављају оштре санкције против Техерана.
У Бечу су у току преговори за обнављање Заједничког акционог плана и укидање санкција Вашингтона Техерану – 27. децембра 2021. почела је осма рунда. Још током седме рунде, у децембру, стране су постигле договор о два нацрта споразума у које је европска страна укључила ставове Ирана. Преговори су прекинути 31. децембра због новогодишњих празника, а 3. јануара, стране су наставиле дијалог у Бечу.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
РУСИЈА
Москва: Изјаве да Русија ствара препреке обнављању иранског нуклеарног програма ─ дезинформације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала