- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Чавушоглу у Москви, одржани разговори са Лавровом /видео/

© POOL / Уђи у базу фотографијаСастанак министара спољних послова Русије и Турске, Сергеја Лаврова и Мевлута Чавушоглуа
Састанак министара спољних послова Русије и Турске, Сергеја Лаврова и Мевлута Чавушоглуа - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу допутовао је у посету Москви. Одржани су разговори са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.
Руски министар је на почетку састанка рекао да се ставови две земље о Украјини не подударају, али да Москва цени напоре Анкаре.
„Ако говоримо о спољнополитичким темама, кључно питање за нас данас је ситуација у Украјини и неопходност да се она што пре нормализује. Није тајна да се наши ставови по том питању не подударају али ми веома ценимо то што Турска настоји да се објективно односи према задацима повезаним са овом кризом“, рекао је Лавров.
Додао је и да Русија цени приступ Турске према Конвенцији из Монтреа којом се регулише режим проласка бродова кроз црноморске мореузе.
Конвенција из Монтреа усвојена је 1936. године. Она подразумева слободу проласка кроз мореуз за трговачке бродове и у мирнодопско и у ратно време, али у различитим режимима.
Истовремено, документ ограничава боравак ратних бродова нецрноморских држава у Црном мору на период од три недеље. У ванредним ситуацијама Турска има право да забрани или ограничи пролазак војске кроз Босфор и Дарданеле.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган на Самиту Г20 у Риму - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
СВЕТ
Анкара не планира да уводи санкције Москви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала