- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Још једна лаж у мору дезинформација: Злочиначко гранатирање Доњецка приписано руској војсци

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаУкрајинска војска гранатирала Доњецк
Украјинска војска гранатирала Доњецк - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
Пратите нас
Нови број италијанског дневног листа „Ла стампа“ освануо је са потресном насловницом – међутим, фотографија из Доњецка, настала након гранатирања украјинске војске, представљена је као последица „ужаса руске инвазије“.
Аутор фотографије је фоторепортер информативног портала „УРА.ру“ Едуард Корнијенко. Управо је он забележио последице ракетног напада украјинске војске на Доњецк 14. марта, када је погинула 21 особа.
Међутим, италијански новинари су пропратили фотографију насловима о „масакру“ у Украјини, као и „опасности од јуриша на Кијев“.
У ракетном нападу украјинских снага на центар Доњецка у понедељак погинуло је 20 особа, а 28 је рањено, међу њима има деце.
Подсетимо, од почетка руске специјалне операције у Украјини води се прави информациони рат против Русије и свега што је руско. Западни медијски простор преплављен је дезинформацијама, а ово није први случај да се недела украјинских неонациста приписују руској војсци. Недавно су украјинске власти пласирале у јавност још једну монструозну лажну вест – Оружаним снагама Русије приписан је ваздушни напад на породилиште у Маријупољу. Породилиште су притом одавно били испразнили неонацисти из батаљона „Азов“ и у њему није било трудница.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
РУСИЈА
Путин: ЕУ игнорисала ракетни напад украјинске војске на Доњецк
Трудница која наводно напушта породилиште у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
РУСИЈА
Раскринкана монструозна лаж: Азов одавно испразнио породилиште, у рушевинама није било трудница
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала