- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Стравични злочин Американаца који је дуго био тајна – време је да га се подсетимо

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаУкрајинска војска гранатирала Доњецк
Украјинска војска гранатирала Доњецк - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
Пратите нас
Подстакнута јучерашњим масакром у центру Доњецка, где је због експлозије украјинске ракете убијено 20 и рањено 30 људи, руска портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, упоредила је у саопштењу на својој Фејсбук страници, поступке кијевског режима са америчком методологијом ратовања у Вијетнаму.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Објаву са Фејсбук странице портпаролке Министарства спољних послова Русије преносимо у целости:
Методологија
Шеснаестог марта 1968. г., пре 54 године на овај дан, амерички војници су вијетнамско село Сонгми у провинцији Куанг Нгаи спалили заједно са људима до последње куће и шупе. Са посебном окрутношћу убијено је 567 становника заједнице (од тога 173 деце, 182 жене, укључујући 17 трудница).
Истина о злочину није откривена одмах. Вашингтон је све порицао. Све се променило након објављивања фотографија. Роналд Хаберли из Казненог батаљона „Чарли“ фотографисао је током масакра, али фотографије читавих годину дана није никоме показао. Тек у новембру 1969. године продао је (капитализам на делу) фотографије неколицини америчких и европских листова. На сликама су потпуно мирољубиви људи, сељаци (што је очигледно по њиховој одећи) са страшним ранама и сакаћењима: прострелне ране на главама, просуте утробе, лица изобличена од бола. А поред амерички војници који се смеју и пале домове. Тада је и избио велики скандал. Али, на крају је само један војник (Вилијам Кели) проглашен кривим за извршени злочин. Осуђен је на тешку доживотну робију да би након 3,5 године кућног притвора био помилован.
Сонгми је стравичан подсетник како Американци ратују. Ова прича је доспела у јавност случајно. Колико је зверстава остало потпуно непознато само зато што Американци нису оставили живе сведоке и сведочења. О размерама вијетнамских жртава може се судити и на основу друге приче.
Нешто раније, али такође у марту 1965. године, почело је америчко бомбардовање под називом „Ролинг Тандер“ („Грмљавина“) — серија ваздушних напада на посебно важне циљеве Вијетконга. Операција је трајала три године и постала највећа за Сједињене Америчке Државе од Другог светског рата. У оквиру „грмљавине“ намерно је уништавано цивилно становништво, бомбардовани градови и села, цивилна инфраструктура – ​​мостови, пруге и путеви. Амерички пилоти су циљано палили пиринчана поља како би изазвали пропадање усева и глад. Према различитим проценама, од бомби је страдало од 50 до 180 хиљада Вијетнамаца.
Која је поента ове историјске референце?
Тако су Американци водили кијевски режим истим путем: уништавање непокорних, блокада мирољубивих, бојкот информација.
Данас је, због тога што се дешава у Донбасу, игнорисања водећих западних медија трагедије у Доњецку, где је услед експлозије украјинске ракете убијено 20 и рањено 30 људи, корисно подсетити се метода.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
РУСИЈА
Захарова: Поступци Украјине по питању Крима попут америчке тактике у Вијетнаму
Украјинска војска гранатирала Доњецк - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
РУСИЈА
Министарство одбране Русије: Напад у Доњецку ─ ратни злочин
 Леонид Пасечник приликом потписивања указа о признању Луганске Народне Републике ЛНР и Доњецке Народне Републике (ДНР) од стране Руске Федерације. - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
СВЕТ
ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ДОНБАСА Лидер Луганска: Пронађена још једна масовна гробница цивила
Доњецк - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
РУСИЈА
У Доњецку пронађени нови докази: Украјина примењивала касетне бомбе на цивилима
Напад на Доњецк, свеће и свећа посвећене жртвама напада - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
Специјална операција у Украјини
Све је разоткривено: Ово је тотални распад Западне тврђаве лажи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала