Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Обележена 172. годишњица Војне академије

© Sputnik / Лола ЂорђевићПочасни строј припадника Војске Србије
Почасни строј припадника Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
Пратите нас
Свечаност поводом Дана Војне академије - 18. марта одржана је синоћ у Свечаној сали те високошколске установе у касарни „Генерал Јован Мишковић“ на Бањици.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Културни програм свечане академије који су припремили кадети Војне академије, Медицинског факултета ВМА, ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1.300 каплара“ био је историјско-уметничка ретроспектива борби за слободу и страдања српског народа кроз епохе које памте светле примере јунаштва наше војске и њених старешина.
Свечана академија почела је химном Србије у извођењу хора Војне академије и минутом ћутања у знак помена на жртве мартовског погрома на Косову и Метохији 2004. године.
Ректор Универзитета одбране и начелник Војне академије уручили су награде и признања представницима Министарства одбране и Војске Србије, институцијама и члановима академске заједнице који су током потекле године подржали рад те војне високошколске установе, као и припадницима ВА који су постигли најзапаженије резултате у раду у периоду између два празника.
Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић уручио је награду за најбољу катедру на Војној академији – Катедри логистике коју је представљао начелник пуковник доц. др Марјан Миленков.
За најбољег наставника проглашена је проф. др Гордана Мајсторовић, док је звање најуспешнијег сарадника припало мајору Владимиру Миловановићу из Катедре логистике.
Генерал Радовановић уручио је признање и најбољем наставнику вештина Војне академије потпуковнику Милану Кончару из Катедре наоружања и опреме копнене војске и најуспешнијем научном раднику ВА потпуковнику ванредном професору др Драгану Памучару.
Признање за најбољег наставника Војне гимназије припало војном службенику Жељани Андријевић Андрић професору српског језика и књижевности, док је признање за најуспешнијег наставника Средње стручне војне школе „1300 каплара“ ректор доделио професору физике Татјани Курдумановић.
Потпуковник др Драган Памучар, професор Војне академије и један од најутицајнијих научника на свету - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
СРБИЈА
Српски официр међу најутицајнијим научницима света /видео/
Начелник Војне академије пуковник Срђан Благојевић уручио је плакете Војне академије Генералштабу Војске Србије коју је преузео начелник Управе за развој и опремање Генералштаба бригадни генерал Милан Поповић и Проректорату за квалитет и развој Универзитета одбране кога је представљао проректор пуковник проф. др Бобан Ђоровић.
Пуковник Благојевић је у знак захвалности за изузетну сарадњу уручио захвалнице Управи за односе са јавношћу Министарства одбране коју је представљао начелник пуковник др Михаило Зоговић и Грађевинском факултету Универзитета у Београду, продекану проф. др Ненаду Фрицу.
Декан Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу проф. др Добрица Миловановић преузео је захвалницу коју је Војна академија доделила тој установи, а исто признање додељено је и Факултету организационих наука Универзитета у Београду.
Ректор Универзитета одбране указао је на историјски континуитет Војне академије и њен допринос одбрани наше земље.
„Какве је официре Војна академија створила и какве официре Србија има, најбоље знају историјска сећања на Балканске ратове, на Први светски рат, Други светски рат, наравно и одбрану од агресије НАТО 1999. године. Шта је Војна академија данас могли смо да видимо ових дана када је била част и задовољство присуствовати великом броју активности које је начелник ВА са његовим сарадницима организовао, где смо могли видети како су кадети Војне академије обучен“, рекао је генерал Радовановић.
Начелник Војне академије рекао је да је је та институција по много чему слична другим факултетима, али да поседује важне особине које је издвајају.
„То је наш унутрашњи, војнички живот, са неизоставним војним васпитањем и војном дисциплином, физичком и моралном спремом која је нужна за израстање врсних младих официра и војничким другарством и кохезијом у кадетским и ученичким колективима. Ове специфичне, војне одлике Војне академије извиру из њених темеља, положених средином 19. века, и једнако вреде и данас. Због њих ми немамо алумнисте, него српске војводе и генерације храбрих и пожртвованих официра који су својим делима враћали војсци и отаџбини војнички и грађански дуг“, рекао је пуковник Благојевић.
Кадети и ученици приредили су изузетно богат културно-уметнички програм у коме су се представили хорови Војне академије и Војне гимназије, вокални и инструментални солисти као и рецитатори.
Висок ниво интерпретација музичких и књижевних дела патриотске и војне тематике уверио је бројне званице да војне школе, поред образовног и научног потенцијала код својих припадника подстичу и развијају уметничке таленте. Војна академија наставља традицију Артиљеријске школе која је формирана на предлог српског државника Илије Гарашанина са идејом да се унапреди војна спрема Кнежевине Србије.
Државни савет је усвојио тај предлог, а кнез Александар Карађорђевић га је одобрио 18. марта 1850. године због чега се тај датум и обележава као дан наше војне високошколске установе, преноси Танјуг.
Војне школе у Србији уписује све више девојчица - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Шта кажу девојке спремне да бране Србију, а има их све више
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала