- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта ће сад Савет Европе кад више нема Русије да је грди

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаПосланици на пленарном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе
Посланици на пленарном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
Пратите нас
Излазак Русије из Савета Европе неће се одразити на живот њених грађана, док та организација губи смисао постојања, а остаје и без значајне суме новца, сматрају руски експерти.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Комитет министара Савета Европе одлучио је 16. марта да Русија престаје да буде члан те организације дан након што је Русија својевољно иступила ње. Како је објашњено из Москве, државе НАТО и ЕУ, злоупотребљавајући своју већину у Савету Европе, доследно претварају ту организацију у инструмент антируске политике.
Циљ Савета Европе је већ неко време био да чланице организације на састанцима грде и осуђују Русију за њене поступке, каже за Спутњик политички аналитичар Павел Шипилин.
„Ова организација изгледа даје направљена како би Европљани покушали да диктирају Русији како да се понаша. Требало би да схвате да је управо Русија била водећа чланица. А шта ће сад, с ким ће да воде полемике? Можда са Азербејџаном или Молдавијом? О чему? То ми није јасно“, иронично примећује аналитичар.

Одавно се закувало

Он истиче да је Русији као сувереној земљи тешко било шта наметнути.
„Неко време смо то трпели и покушавали да не обраћамо пажњу. Пошто се притисак појачао са почетком руске специјалне војне операције у Украјини, морали смо да донесемо одлуку да изађемо из Савета Европе. Ово се одавно закувало“, објашњава он.
Према мишљењу Шипилина, Савет Европе губи смисао постојања након повлачења Русије.
© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Уђи у базу фотографијаЗграда Савета Европе у Стразбуру
Зграда Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
Зграда Савета Европе у Стразбуру
„Иако ће организација и даље постојати, од тренутка кад се Русија из ње повукла она је суштински изгубила смисао“, наглашава саговорник.

Исправна одлука

Шипилин наглашава да одлука о изласку из Савета Европе за Русију неће имати негативне последице.
„Било је крајње време да напустимо ову организацију. Русија је донела исправну одлуку која јој само иде у корист. Уз то, уштедећемо новац јер је годишња чланарина Русије у Савету Европи износила скоро 33 милиона евра“, појашњава експерт.
Шипилин је чак уверен да ће Русија за две-три године заборавити на постојање ове организације.
„Како ће Савет Европе схватити нашу одлуку – о томе не треба да размишљамо. То је њихов проблем. Сматрам да се ова организација више неће помињати ни у медијима. Сигурно ће нестати са насловних страна – и то не само овде код нас, него и у Европи. А знате зашто? Ако нема Русије, они немају ни кога да критикују, а структуре ЕУ су довољне да донесу одређене одлуке. Русији дотле Савет није потребан“, констатује стручњак.
Шипилин подсећа да се у саставу Савета Европе налази и Европски суд за људска права, а сматра да би Русија сада могла да оформи свој суд задужен за ту сферу.
„Верујем да ће Русија направити и свој суд за људска права. У принципу, ми већ имамо довољно искуства са радом у том суду, а чини ми се да се наша земља уверила у корисност таквог додатног суда“, констатује експерт.

Никаква посебна корист од њих

Стручњак Руског института за стратешка истраживања Михаил Бељајев сматра да главни задатак Савета Европе – заштиту права обичних грађана - та организација није вршила кад су у питању Руси.
„Тешко могу да кажем да нам је Савет Европе пружио неку велику и снажну помоћ у заштити права наших грађана. Ми смо тамо учествовали као земља која је тежила ка европском процесу, миру и сарадњи“, каже он.
Саговорник сматра да чланство Русије у тој организацији није донело никакву посебну корист ни у побољшању економске ситуације у земљи.
Бељајев скреће пажњу и да ће Савет Европе остати без значајне суме новца будући да годишња чланарина Русије у тој организацији износила 33 милиона евра. Како каже, Русија ће ту суму усмерити на друге потребе у разним сферама спољне и унутрашње политике, као и на подршку грађанима и бизнису.
„Постоје бројне области у Русији где би ова сума новца добро дошла“, каже експерт.

Русофобна структура

Сличне оцене поводом одласка Русије из Савета Европе чуле су се и у руском парламенту. Сенатор Владимир Џабаров констатовао је да се та организација последњих 20 година претворила у „најљућу русофобну структуру у свету“.
„После одласка Русије та организација губи свој значај и политичку тежину. Нек се сад у немоћном бесу према нашој земљи међусобно гложе без нас и без нашег огромног финансијског доприноса“, написао је на свом Телеграм каналу Џабаров, подсетивши да је Русија давала годишње у касу Савета Европе 32,5 милиона евра и а притом су је блатили.
Председник Државне думе Вјачеслав Володин је у коментару на Телеграму навео да је Москва од 1996. кад је ушла у Савет Европе покушавала да води дијалог с европским колегама, али су они исповедали принцип једносмерне комуникације и двоструких стандарда и нису слушали Русију.
© Фото : Пресс-служба Госдумы РФ / Уђи у базу фотографијаПредседавајући Државне думе Русије Вјачеслав Володин
Председавајући Државне думе Русије Вјачеслав Володин - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
Председавајући Државне думе Русије Вјачеслав Володин
Зато је у тим условима дијалог с „глувим Западом“ изгубио смисао, истакао је Володин уз оцену да је излазак из Савета Европе исправна одлука. Додаје да Савет сада губи смисао јер с одласком Русије колеге европосланици више неће имати чиме да се баве.
„Остаје им само један излаз – да се самораспусте“, закључио је Володин и поручио да ће Русија сада посветити више пажње билатералним односима и наставити дијалог с националним парламентима, остајући отворена за обострано корисну сарадњу.
Заставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
РУСИЈА
Русија званично изашла из Савета Европе – одлука неће утицати на права и слободе руских грађана
Савет Европе - Стразбур  - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
РУСИЈА
Савет Европе: Русија од данас није члан организације
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
РУСИЈА
Захарова: Савет Европе одавно постао пропагандно оруђе НАТО-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала