- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Нова открића из фараонске гробнице: Египат приказао налазе старе на хиљаде година /фото/

© AP Photo / Hassan AmmarЗлатна маска краља Тутанкамона у Египатском музеју у Каиру
Златна маска краља Тутанкамона у Египатском музеју у Каиру - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
Пратите нас
Египат је отворио и изложио детаље недавно откривених, богато украшених фараонских гробница, недалеко од главног града Каира.
Пет гробница, откопаних раније овог месеца, датирају из Старог краљевства (1570. п.н.е. и 1069. п.н.е.) и првог прелазног периода који је трајао више од једног века након распада Старог краљевства, према Министарству туризма и антиквитета.
Мостафа Вазири, генерални секретар Врховног савета за антиквитете, рекао је да су египатски археолози почели да ископавају ово место у септембру. Гробнице су, како је рекао, биле намењене богатим члановима заједнице, укључујући регионалне владаре и надзорнике палате у старом Египту.
„Све гробнице су добро обојене и лепо украшене. Ископавања нису престајала. Планирамо да их наставимо и верујемо да можемо пронаћи још гробница у овој области", рекао је Вазири новинарима.
Гробнице су пронађене у близини Зосерове степенасте пирамиде, у некрополи Сакара, 24 километра југозападно од Каира.
На снимцима објављеним на страницама ресорног министарства на друштвеним мрежама виде се улази која воде до гробница. Виде се и зидови украшени хијероглифима и сликама светих животиња и загробних предмета које су користили стари Египћани.
Локалитет Сакара део је простране некрополе у древној престоници Египта Мемфису која укључује чувене пирамиде у Гизи, као и мање пирамиде у Абу Сиру, Дашуру и Абу Рувејшу. Остаци Мемфиса проглашени су за Унескову светску баштину још седамдесетих година прошлог века.
Последњих година, Египат интензивно промовише нова археолошка открића међународним медијима и дипломатама у нади да ће привући више туриста.
Витални туристички сектор, главни извор страног новца за Египат, трпео је велике губитке годинама због политичких превирања, корона РТС.
Сектор је недавно почео да се опоравља од пандемије вируса корона, али је поново погођен, имајући у виду да је, уз Русију, Украјина главни извор туриста који посећују ову државу.
Мумије у гробници у Египту - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
СВЕТ
Велико откриће о египатским мумијама које би могло да измени историју
Статуа египатског фараона Аменемхета Трећег у музеју у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2021
Решена мистерија зашто су египатским статуама поломљени носеви
Детаљ са катедрале Нотр Дам - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Испод Нотр Дама пронађен мистериозни саркофаг /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала