- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Италији и Бугарској одржане демонстрације: Грађани против слања оружја Украјини /видео/

© Sputnik / Alexander Patrin / Уђи у базу фотографијаАкција у Јерменији у знак подршке руској специјалној операцији у Украјини
Акција у Јерменији у знак подршке руској специјалној операцији у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
Пратите нас
У Италији и Бугарској одржане су демонстрације на којој су окупљени протестовали против слања оружја у Украјини, док су у престоници Јерменије и Јужном Либану одржане акције подршке специјалној војној операцији Русије у Украјини.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Протести, које су организовали активисти италијанског синдиката „УСБ“, одржани су на једном од тргова у Риму и у близини аеродрома у Пизи, где је био и центар демонстрација. Поред припадника синдиката, у протестима су учествовале и левичарске и антифашистичке организације. На два места се окупило на стотине људи.

„Као прво протестујемо против слања војног материјала, против учешћа Италије у рату у Украјини. Друго, противимо се томе да цивилни службеници учествују у утовару наоружања. Не сматрам да власти не знају да се ваздушни саобраћај цивилних авиона сада користи за превоз војног терета“, изјавила је за Спутњик представница огранка „УСБ“ у Пизи Чинција Дала Порта.

Протести у Пизи одржани су под слоганом „Мостови мира, а не рата из Тоскане“, „Италија – напоље из НАТО-а и рата“. На једном до плаката био је приказан голуб мира са натписом „Не рату, не НАТО-у“.
Како је рекао један од демонстраната, они се залажу за потпуну неутралност Европе, Италије и Украјине.
Недељу дана раније огранак синдиката „УСБ“ у Пизи саопштило је да су његови представници, који раде на теретном терминалу аеродрома, приметили сандуке са оружјем и муницијом који су били намењени за слање у Украјину као хуманитарна помоћ. Радници су одбили да утоваре оружје у транспортну летелицу. Како је саопштио синдикат, Украјини се испоручује наоружање под маском хуманитарне помоћи.
И у бугарској престоници данас је одржан протест против испорука било каквог наоружања Украјини, и то на дан посете министра одбране САД Лојда Остина Бугарској, саопштила је локална радио станица „Хоризонт“.
„НАТО – напоље“, „Бугарски хероји“, „Русија“ – неки су од натписа на транспарентима које су носили окупљени становници Софије. Демонстранти инсистирају на томе да се земља не увлачи у сукоб у Украјини.
Истовремено, у Јеревану је одржан скуп подршке специјалној операцији Русије у Украјини. Окупљени су се окупили у центру престонице и прошетали до амбасаде Русије са заставама Јерменије и Русије, транспарентима са исписаним словима Z и V која су постала симбол руске операције. Како је рекао један од учесника акције, њихова порука је „не“ нацизму.
Акција подршке Русији одржана је и у Јужном Либану. На иницијативу Удружења руско-либанских пословних кругова на улице града Набатија изашли су становници и руски држављани. Носили су портрете руског лидера Владимира Путина са натписом „За истину“.

Специјална операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
РУСИЈА
Лавров о специјалној операцији: Није било другог излаза – спречили смо антируски пројекат Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала