- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Никшићу уништен пано са сликама Петра Лубарде

© Фото : Спутњику уступила општина НикшићПано са репродукцијама слика Петра Лубарде који су у Никшићу поломили непознати починиоци
Пано са репродукцијама слика Петра Лубарде који су у Никшићу поломили непознати починиоци - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
Пратите нас
Непознати починиоци поломили су и уништили пано са репродукцијама слика Петра Лубарде, који се налази на Тргу слободе у Никшићу. Ријеч је о сликама „Косовски бој“ и „Сумрак на Ловћену“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

У оквиру културно-умјетничке манифестације „Дани Петра Лубарде у Никшићу“, Секретаријат за културу, спорт, младе и социјално старање Општине Никшић и ЈУ Музеји и галерије, заједно са Кућом легата Петра Лубарде из Београда, 16. марта су поставили паное са репродукцијама Лубардиних слика под називом "Осам слика – осам прича из Легата Петра Лубарде".
© Фото : Спутњику уступила Општина НикшићНепознати починиоци поломили пано са репродукцијама слика Петра Лубарде у Никшићу
Непознати починиоци поломили пано са репродукцијама слика Петра Лубарде у Никшићу - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
Непознати починиоци поломили пано са репродукцијама слика Петра Лубарде у Никшићу
„За разлику од свега осталог, права умјетност одолијева времену. Она је најотпорнија на човјеков заборав, његову глупост и бешчашће. И онда када неки поредак људе уништи толико да изгубе систем вриједности, престану да баштине и разумију властиту историју, као посљедња линија одбране остане култура, односно умјетност, посебно она високог ранга. Подсјећамо на реченицу Орхана Памука да не може бити мали народ онај који има велике приче. И гле чуда, двије од осам великих прича генијалног Србина, рођеног у Љуботињу код Цетиња, некоме нијесу одговарале па је пано на коме су слике са тим представама биле постављене, оборио, поломио и уништио их. Толика мржња и такав однос према умјетност приличе само оном неартикулисаном бику који разара планину са Лубардине слике“, стоји у саопштењу за јавност које потписују Дејан Ивановић, секретар Секретаријата за културу, спорт, младе и социјално старање и Весна Тодоровић, директорица Музеја и галерија.
Подсјећају да је изложбу отворио проф. др Фадиљ Еминовић, члан Градског вијећа Града Београда задужен за културу, а да су са њим били и Андрија Бојанић, помоћник секретара за културу Града Београда, као и директор Куће легата и кустос, Филип Брусић Рено и Дина Павић, која је била ауторка изложбе.

„Поред осталих вриједних слика које баштини наш Музеј, у њему се налази и једна слика великих димензија (око 12 квадрата) умјетника Петра Лубарде. Идеја о 'Данима Петра Лубарде' у Никшићу потекла је из Музеја, да би се пажња јавности скренула на ту слику (чија је тематика из НОБ-а) и скупио новац за њену рестаурацију, јер је веома оштећена. Поред тога, славни умјетник је и своје умјетничке почетке везао за наш град када је, живећи у Улици Новака Рамова бр. 12, давне 1925. године као матурант никшићке Гимназије, у њој поставио и своју прву изложбу. Поред тих разлога, и изнад њих, стоји и чињеница да се овдје ради о генијалном умјетнику свјетског значаја, који је био најнаграђиванији југословенски сликар на најрепрезентативнијим изложбама и међународним умјетничким смотрама у свијету“, стоји у саопштењу за јавност.

Ивановић и Тодоровић подсјећају да је на Тргу слободе постављен велики број камера и изражавају наду да ће починилац бити ухапшен и кажњен.
© Фото : Спутњику уступила Општина НикшићУништен пано са репродукцијама слика Петра Лубарде у Никшићу
Уништен пано са репродукцијама слика Петра Лубарде у Никшићу - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
Уништен пано са репродукцијама слика Петра Лубарде у Никшићу
„Надамо се да ће починилац овог гнусног дјела изазивања и потпиривања националне мржње и нетрпељивости, који пљује и гази по симболима и завјетима 'великим причама' којима се ствара и учвршћује свијет једне културе или идентитет једног народа, бити ухапшен и најстроже кажњен. Сви знамо да је велики број камера постављен на нашем Тргу, а подсјећамо и на случај брзог откривања изгредника који је, на запрепашћене сваког нормалног грађанина, уринирао по споменику народног хероја Љуба Чупића. Осуђујући свако скрнављење споменика и умјетничких дјела, апелујемо на све наше суграђане да схвате, и да се у складу са тим и понашају, да је град (као и држава) – простор и форма људског организовања, по дефиницији, отворена за све људе подједнако, без обзира на стварне и умишљене различитости међу нама“, поручују Ивановић и Тодоровић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала