- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Поглед на уништене стамбене зграде у Маријупољу - Sputnik Србија

УЖИВО Снаге Украјине изгубиле излаз на Азовско море, из Херсонске области на Крим евакуисани и Срби

Пратите нас
Специјална операција Оружаних снага Русије у Украјини. Преговори делегација Русије и Украјине се настављају, а како тврди украјински председник, они иду тешко. Са друге стране, Русија тврди да је спремна да преговара и даноноћно. Руска војска саопштила је да је пресрела разговор националиста и Кијева о деблокирању Маријупоља и слању подршке.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

У међувремену, Кијев је предложио да се на Украјину примени аустријски или шведски модел демилитаризоване земље, која има своју војску, међутим, поред неутралности за Русију остаје кључно и питање статуса Крима и Донбаса, као и права становништва који говори руским језиком.
Истовремено, председник САД Џозеф Бајден саопштио је да ће Америка предати војну помоћ Украјини у вредности од чак милијарду долара, што је Русија назвала „доливањем бензина на конфликт“.
Све о дешавањима у четвртак прочитајте овде.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
06:31 19.03.2022
05:32 19.03.2022
Украјинске трупе су током протекла 24 часа гранатирале два насеља у ЛНР, саопштило је представништво републике у Заједничком центру за контролу и координацију режима прекида ватре.
05:28 19.03.2022
Преглед дешавања претходног дана:
Министарство одбране Украјине признало је да су украјинске снаге изгубиле излаз на Азовско море.
САД не искључују могућност увођења санкција Кини због подршке Русији, изјавила је портпаролка Беле куће Џен Псаки.
Више од 14 хиљада људи евакуисано је у Русију из опасних региона Украјине, ЛНР и ДНР без учешћа Кијева.
Москва и Кијев су „негде на пола пута“ по питању демилитаризације Украјине, сматра шеф руске делегације на преговорима са Украјином Владимир Медински.
Истовремено, стране су максимално приближиле своје ставове о неутралном статусу Украјине и њеном неступању у НАТО.
Сједињене Америчке Државе неће учествовати у борбеним дејствима у Украјини нити ће успоставити зону забране летова изнад земље. Никоме није потребан сукоб између САД и Русије, рекао је шеф Пентагона Лојд Остин.
05:23 19.03.2022
Британска министарка: Санкције руским бизнисменима никада неће бити укинуте
Санкције уведене руским бизнисменима неће бити укинуте, сматра британска министарка спољних послова Лиз Трас.
„Изузетно је тешко (замислити укидање санкција). Ови олигарси су дозволили (председнику Русије) Владимиру Путину да ради оно што ради“, изјавила је Трасова у интервјуу за „Тајмс“.
Она је додала да сматра да руски бизнисмен Роман Абрамович, који је власник лондонског фудбалског клуба „Челси“, никада неће моћи да се врати у Велику Британију.
03:14 19.03.2022
Руски војници су у петак из Херсонске области на Крим извели 112 држављана Русије и странаца, међу којима и грађане Украјине и САД, саопштила је прес служба Министарства одбране Русије.
У саопштењу се прецизира да су у град Армјанск Републике Крим војници Јужног војног округа превезли 112 грађана Узбекистана, Србије, САД, Либана, Туниса, Грузије, Украјине и Русије.
Евакуација је организована на захтев амбасада за помоћ у обезбеђивању евакуације њихових грађана из Украјине.
Министарство наглашава да су од почетка специјалне војне операције у Русију из Херсонске области Украјине руски војници превезли око 400 странаца.
01:51 19.03.2022
Министарство одбране Украјине признало да су украјинске снаге изгубиле излаз на Азовско море.
„Окупатори су постигли делимичан успех у Доњецком оперативном рејону и привремено Украјини одузели излаз на Азовско море“, наводи се у оперативном извештају Министарства одбране Украјине.
01:16 19.03.2022
Више од девет хиљада људи успело је да изађе из Маријупоља у петак. Кроз хуманитарне коридоре је током њиховог рада изашло више од 180 хиљада људи, саопштио је председник Украјине Владимир Зеленски.
23:25 18.03.2022
Украјинске снаге гранатирале су Макејевку у Доњецкој Народној Републици са пет граната калибра 122 милиметра, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу прекида ватре.
23:18 18.03.2022
Украјинске снаге и даље остају у стамбеним насељима на периферији града Рубежно, саопштио је портпарол Народне милиције ЛНР Иван Филипоненко.
„Борбе се и даље воде на периферији града Рубежно. Непријатељ се по старој доброј традицији утврдио у приватном сектору и брани се из стамбених зграда. Главни део града Рубежно је под нашом контролом: административни кварт, главно стамбено насеље са вишеспратницама“, прецизирао је Филипоненко.
21:35 18.03.2022
Украјинске трупе гађале су насељено место Јеленовка у Доњецкој Народној Републици. Испаљено је 40 ракета из ракетног лансера „Град“, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.
20:18 18.03.2022
Руски војник на војним вежбама у Киргизији - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
РУСИЈА
Руси пресрели разговор националиста и Кијева, генерал изнео детаље
18:56 18.03.2022
У току дана из Маријупоља у село Безимено у Новоазовском округу евакуисана је 171 особа, укључујући 43 деце, саопштио је штаб територијалне одбране ДНР.
Народна милиција јавља да су у нападу украјинске војске у ДНР за дан погинула још четири цивила, а пет је повређено. Гађано је 11 насељених места.
18:53 18.03.2022
18:32 18.03.2022
Украјинска војска у Кијевској области - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
РУСИЈА
Руска војска открива: Служба безбедности Украјине минирала зграду болнице у Дњепропетровску
18:24 18.03.2022
18:07 18.03.2022
Сједињене Државе су у оквиру мера контроле извоза забранили летове авионима који су недавно били у Русији.
На удару санкција америчког Министарства трговине је 100 авиона. Од тога 33 припадају „Аерофлоту“ и један у власништву Романа Абрамовича.
Пружања услуга летелицама под санкцијама без специјалне дозволе повлачи за собом затворску и новчану казну, саопштило је америчко Министарство.
18:02 18.03.2022
Путин разговарао са Макроном
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са француским председником Емануелом Макроном, саопштио је Кремљ. Главна тема разговора, који је вођен на иницијативу Париза, била је ситуација у Украјини.
17:10 18.03.2022
Санкције које су САД увеле против Русије због догађаја у Украјини нису предвиђене као сталне, рекао је новинарима високо позиционирани званичник Стејт департмента.
"Када будемо видели крај руске агресије против Украјине и поновно успостављање њене територијалне целовитости, надамо се да ћемо моћи да видимо и крај примене тих мера", рекао је он.
16:49 18.03.2022
Москва и Кијев су у оквиру преговора који су у току "на пола пута" када је реч о питању демилитаризације Украјине, рекао је помоћник руског председника који предводи руску делегацију Владимир Медински.
Према његовим речима, различита се оцена може дати у погледу напретка по питању демилитаризације и денацификације.
"Што се тиче демилитаризације, рекао бих да смо ту 50:50. Ствар је у томе што нисам овлашћен да откриван било какве детаље о преговорима и нећу то радити. Ни конкретне цифре, ни аргументе преговарачких страна, али по том питању смо на пола пута", навео је Медински.
Такође је додао да су неутрални статус Украјине и њен неулазак у НАТО представљају теме по којима су две стране максимално приближиле ставове.
Медински је додао да постоје нијансе када се ради о гаранцијама безбедности Украјине у случају да одустане од чланстава у НАТО.
Он је новинарима рекао и да се о сусрету руског председника Владимира Путина и украјинског председника Владимира Зеленског може говорити тек након што буде утврђен текст споразума између две стране.
16:33 18.03.2022
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала