- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Изетбеговић објавио зашто је одбио план изборне реформе у БиХ

© Tanjug / Dimitrije GollБошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић (архивска фотографија)
Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић (архивска фотографија) - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
Пратите нас
Председник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић изјавио је данас да је одбио план изборне реформе у БиХ јер није желео да пристане на решења која, како је рекао, уводе неједнаку вредност гласова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Изетбеговић је рекао да је нетачна изјава лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића да је он крив за пропаст преговора о изборној реформи, а изразио је уверење да ће и без новог политичког договора бити избора у октобру.
Он је за ТВ Федерације БиХ (ФТВ) рекао да је модел међународне заједнице био десет електорских јединица у десет кантона, што је пресликани модел из САД, преноси Кликс.
Како је објаснио, два процента би добио Босанско-подрињски кантон, Сарајевски кантон 20, Тузлански 21, а Посавски четири процента.
„Онда се на то свима дода још по десет да би се помогли мањи кантони који су, уствари, хрватски или предоминантно хрватски. Пошто је то било ХДЗ-у мало, ишли су даље и ушло се у зону кад је било неприхватљиво за нас јер се превише карикира вредност гласа. Она постаје значајно већа у неким кантонима у односу на друге“, рекао је Изетбеговић.
Коментаришући изјаву Човића да након пропасти овог круга преговора нема услова за спровођење избора, који би, према постојећем уставу и закону требало да се одрже почетком октобра, Изетбеговић је рекао да је сигуран да ће избора бити, додаје хрватски Индекс.
Он сматра да ће Човић вероватно размишљати о бојкоту, али каже да је уверен да ће на крају и он, односно ХДЗ, учествовати на изборима.
Изетбеговић је оптужио Човића да својим изјавама и поступцима „провоцира Бошњаке“, што, како је рекао, ствара велике проблеме на терену.
„Ја сам помало љут на Човића што је до скоро последњег дана провоцирао бошњачки корпус. Зашто је Човић одбио да Исламској заједници да уговоре, зашто је с Додиком играо игре које нервирају неке људе после Неума у Бањалуци? Зашто је био против Инцковог закона? Што је урадио ствари које чине нервозним читав један корпус? Мислим да то треба да престане да ради и мислим да је то схватио“, рекао је Изетбеговић.
Уз то је додао да се „зуб не вади под упалом“, већ се „прво се антибиотицима смири упала па се вади зуб“.
Казао је да односи између Хрвата и Бошњака морају да се поправе и најавио како ће на томе лично радити јер ће, како је навео, пре или касније бити нужно направити следећи корак у изборној реформи, преноси Танјуг.
Председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
РЕГИОН
Пропали преговори о изменама изборног закона у Босни и Херцеговини
Члан Председништва БИХ Драган Човић - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
РЕГИОН
Човић одговорио Изетбеговићу: Неки би да сруше БиХ мењајући уставну структуру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала